HÍREK  2017. június 20.      1,983
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Látogatás a Szemléletformáló és Újrahasználati Központban

A Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. (FKF) tavaly megnyílt, a XVIII. kerületi Besence utca elején működő Szemléletformáló és Újrahasználati Központjába (SZUK) látogattak ma Vinczek György alpolgármester vezetésével az önkormányzat munkatársai: Bogó Józsefné, a Környezetvédelmi Bizottság elnöke, Vighné Vincze Erzsébet, a Kispesti Szociális Szolgáltató Centrum igazgatója, Tichy Judit, a Zöldprogram Iroda vezetője, Brázainé Bierbauer Tácia, az iroda munkatársa és Nagy Endre, a Sajtó-kommunikációs és Rendezvényszervező Csoport vezetője.

Látogatás a Szemléletformáló és Újrahasználati Központban
A képre kattintva galéria nyílik. (23 kép)

Sámson László, az FKF hulladékkezelési igazgatója tájékoztatójából megtudhattuk, hogy Budapesten két SZUK üzemel, egyik – a nagyobb, amelyikben bővebbek a hulladékudvari funkciók – a XV. kerületi Károlyi Sándor utcában, a másik a XVIII. kerületi Besence utcában. Mindkettő európai uniós forrásból valósult meg. A központok célja, hogy a hulladék szelektív gyűjtése, újrahasznosításra való átadása és a már nem használt tárgyak újrahasználatának biztosítása mellett lehetővé tegyék szemléletformáló előadások, foglalkozások, interaktív tanórák megtartását. Ezért három funkciót fognak össze: a lakossági szelektív hulladékgyűjtő udvarba (ilyen jelenleg 17 üzemel Budapesten) minden olyan háztartásban keletkező hulladék bevihető, amit nem lehet sem a kukákba, sem a szelektív tartályokba dobni; az újrahasználati központba a feleslegessé vált, de mások számára még használható tárgyait, bútorait, könyveit viheti be a lakosság; a szemléletformáló oktatóterem és tanösvény a környezettudatosságra nevelést szolgálja. Hozzátette, folyamatosan nő a hulladékudvarba beszállító környezettudatos lakosok száma, de egyre többen hozzák be feleslegessé vált – ám még használható – bútoraikat, könyveiket, különböző használati tárgyaikat is.

Tóthné Bodó Krisztina edukációs főmunkatárs elmondta, az életkori sajátosságokat figyelembe véve óvodás és iskolás csoportoknak tartanak szemléletformáló előadásokat és foglalkozásokat, amelyeken mintahulladékkal begyakorolják a helyes hulladékkezelést.

Palásti László hulladékkezelési osztályvezető arról beszélt, hogy azok, akik igazolni tudják, hogy budapesti lakosok és közszolgáltatási díjat fizetnek, ingyenesen hozhatják a hulladékudvarba többek között a papírt, a működésképtelen kisebb elektronikai cikkeket, az akkumulátorokat és elemeket, a kiégett izzókat, az üvegeket, az elhasznált sütőolajat, a tönkrement bútorokat és a műanyag palackokat, igazolás híján viszont ezért a szolgáltatásért fizetni kell. A Besence utcai központban nem fogadnak például televíziót, mosógépet, vegyi anyagokat, ezeket a tervek szerint később az Ipacsfa utcai telephelyre kerülhetnek, ha majd ott is elkészül a hulladékudvar. Hozzátette, az újrahasználati központban olyan tárgyakat vesznek át, amelyeket más azonnal használhat. A behozott tárgy – amelynek felajánlásáról nyilatkozni kell – egy adatbázisba kerül, és regisztrációt követően bárki elviheti minimális tárolási díj ellenében.

A Szemléletformáló és Újrahasználati Központokról az www.fkf.hu honlapon találhatók információk.