HÍREK  2017. szeptember 25.      1,593
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Genetikus-rákkutató járt a Gábor iskolában

Horváth József biológus volt az első vendége a Kispesti  Önkormányzat oktatási- motivációs előadássorozatának a Gábor iskolában. A fiatal rákkutató 2015-ben megkapta az Aranypánt-díjat, amelyet hétköznapi roma hősöknek adnak. A sorozat főként a cigány származású diákokra fókuszál: példamutatással, érzékenyítéssel segíti a társadalmi felzárkózást.

Genetikus-rákkutató járt a Gábor iskolában
A képre kattintva galéria nyílik. (17 kép)

Teljesen megtelt az iskola emeleti osztályterme: 6-7-8. osztályos diákok és érdeklődők – köztük Vinczek György alpolgármester – érkeztek meghallgatni a fiatal debreceni kutatót, beszélgetni vele. Horváth József mesélt gyermekkoráról; az egyik karcagi cigánytelepen nőtt fel, példaképe nem volt, cigányságát átokként élte meg. A kitűnően tanuló fiút középiskolai biológia tanára támogatta és ösztönözte, egyetemet végzett, biológusi, majd genetikusi diplomát szerzett, jelenleg PhD-hallgató, rákkutatással foglalkozik. Arról beszélt, hogy szemléletváltással, céltudatossággal, hosszú távú tervezéssel fordította meg a hátrányt, hitt és bízott önmagában. Elmondta, a negatív sztereotípiák lebontásán dolgozik, fontosnak tartja, hogy élete, eddigi sikereivel együtt példa legyen, hogy ezzel is segíthessen a gyerekeknek. Hangsúlyozta, hogy a tanulás a legfontosabb a cigány fiatalok számára.

A program szervezője, Kállai Szilvia, az önkormányzat romaügyi referense lapunknak elmondta, az előadássorozat – amelyben sikeres, diplomás cigány emberekkel találkozhatnak a diákok ­– célja, példát mutatni a gyerekeknek, főképp a roma gyerekeknek, hogy elhiggyék, a tanulás érték.

Dessewffyné Szabó Erzsébet igazgatótól megtudtuk, rendhagyó osztályfőnöki óra keretében évek óta meghívnak olyan sikeres embereket, akik példát mutathatnak a gyerekeknek. Remélem ennek a sorozatnak az előadásai-beszélgetései is megerősítenek néhány gyereket abban, hogy ha van céljuk és azért küzdenek, akkor eljuthatnak valahová. Persze ez nagy kitartást igényel – fogalmazott a pedagógus.