HÍREK  2017. október 23.      1,119
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

1956-ra emlékeztek a kispestiek

A mostoha időjárás miatt idén is a KMO Művelődési Ház adott otthont az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából rendezett önkormányzati emlékünnepségnek.

1956-ra emlékeztek a kispestiek
A képre kattintva galéria nyílik. (15 kép)

A megemlékezés az Ötvenhatosok terén kezdődött, ahol az önkormányzat, a pártok, az egyházak, valamint az intézmények és a civilszervezetek képviselői helyezték el koszorúikat az emlékmű előtt. Kispest Önkormányzata nevében Gajda Péter polgármester és Vinczek György alpolgármester koszorúzott.

Az ünnepség a KMO-ban folytatódott. Először egy archív filmösszeállítást tekinthettetek meg a vendégek, majd Vinczek György mondott ünnepi beszédet. Úgy fogalmazott, hogy október 23-át ünnepelni kell, ezen a napon a nagy társadalmi összefogás eredményeként elindult és győzött a forradalom. Egy nép összefogott, és nem törődve a kockázattal, a túlerővel, kezébe vette a sorsát. Felidézte családi emlékeit 56-ról, beszélt azokról a kispesti szabadságharcosokról, akikkel több éve együtt emlékezik, akik sorsát megismerhette, és akik szerepeltek a Kispest TV tavalyi dokumentumfilmjében. Meg kell köszönni ezeknek a hétköznapi hősöknek, hogy példát mutattak hazafiságból, hazaszeretetből, nekünk pedig tennünk kell azért, hogy ne kelljen véráldozatot hozni a szabadságért és a függetlenségért, hogy a hősök tetteit az utókor megismerhesse, és ez tartást adjon nemzetünknek – fogalmazott az alpolgármester.

A beszédet követően Nagy Mihály 1956-os elítélt mondta el Obersovszky Gyula Élünk című versét, majd az Emlékeink a forradalomról címmel Nagyváradi Erzsébet, Kiss Anna, Pelsőczy László és Pallos Emil előadóművészek műsorát láthatta a közönség. Az ünnepi műsort Rencz Antal, a Theatrum Hungaricum vezetője állította össze.