HÍREK  2017. október 25.      1,201
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Akár már jövőre lehetnek e-töltőállomások Kispesten

Mivel az elektromos autók elterjedése ugrásszerű lesz az elkövetkező években, ezért az önkormányzat hét kispesti helyszínt is javasolt, ahol megkezdődhetne az e-töltőállomások kiépítése – mondta el lapunknak Patek Gábor, a Vagyongazdálkodási és Városüzemeltetési Iroda vezetője.   

Patek Gábor irodavezető tájékoztatása szerint egy szeptember közepén megtartott szakmai helyszínbejárás után az önkormányzat javaslata alapján kispesti e-töltőállomások létesülhetnének a Vak Bottyán utca–Kosárfonó utca sarkán, a Shopmark mellett, a Kossuth tér 7. alatt, a Batthyány utca 42. előtt, a Rendőrkapitányság közelében, a Hofherr Albert utca 42.-nél, valamint a Corvin körút 7-13. között.  Az üzemeltetést és a kiállások kiépítést az E-mobi Elektromobilitás Nonprofit Kft. végzi majd el, amely közvetetten a Magyar Állam 100 százalékos tulajdonában álló cég. A töltőállomások szakmai felügyeletét pedig a Nemzetgazdasági Minisztérium látja el. Budapesten összesen 167 helyszínen telepítenek majd ilyen állomásokat egy időben.

Önrészt az önkormányzat csak a helyszínek biztosításával ad hozzá a projekthez, illetve azzal, hogy népszerűsíti ezt a típusú alternatívát a kispestiek körében – tette hozzá az irodavezető. Patek Gábor elmondta, az elektromos töltőállomások igénybevétele ingyenesnek indul és mindaddig ingyenes, amíg nem születik ezek díjazására kormányrendelet. Az irodavezető azonban felhívja a figyelmet arra, hogy használatához elektromos autó kell, amely megfelel az elektromos autók töltési szabványainak. Ez azt jelenti, hogy „házilag barkácsolt elektromos autó” nem, csak hivatalos autókerekedőtől vásárolt elektromos autók használhatják majd a töltőállomásokat. Az első állomások létrehozására akár már 2018-ban sor kerülhet – vélekedik az irodavezető.