HÍREK  2017. november 03.      1,308
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A kispesti 1956-os szabadságharcosokra emlékeztek

Az 1956-os forradalom és szabadságharc kispesti hőseire emlékeztek ma a Határ út és az Ady Endre út kereszteződésénél felállított kopjafánál.

A kispesti 1956-os szabadságharcosokra emlékeztek
A képre kattintva galéria nyílik. (14 kép)

Az 1956. november 4-től itt zajlott harcok emlékére emelt kopjafa előtt – amelynek állítását az akkor itt megsérült Porubszky István „Potyka bácsi” kezdeményezte –, Apró József, a Kispesti Nemzetőrség egykori vezetője emlékezett a 61 évvel ezelőtt eseményekre. Azt mondta, büszke a kispestiekre, mert kivették a részüket a szabadságharcból. Személyes szerepvállalása kapcsán arról beszélt, hogy Kispesten az elsők között alakították meg a nemzetőrséget, a rend fenntartására törekedtek, védték a fiatalokat. Beszéde végén mindazoknak megköszönte a helytállást, akik részesei voltak az eseményeknek.

Vinczek György alpolgármester azoknak a kispesti 56-osoknak a nevét olvasta fel, akik elestek a harcok alatt, a megtorlás áldozatai lettek, azóta elhunytak, illetve élnek és emlékeznek. Porubszky István kedvenc verse, a Meghalni lehet is elhangzott hangfelvételről (ezt korábban felesége szavalta el a megemlékezéseken). Ne felejtsük el, hogy 56-ban ez az ország történelmet csinált. Tisztelet a hősöknek és az áldozatoknak – fogalmazott Karácsony Ernő szabadságharcos.

A megemlékezés végén Égi Pál, Karácsony Ernő és Apró József a Kispesti ’56-os Szövetség nevében, Porubszky Istvánné, valamint az önkormányzat képviseletében Vinczek György és Teknős Ferenc önkormányzati képviselő helyezett el koszorút a kopjafa talapzatánál. „A hazáért vérüket áldozó kispesti ’56-osok emlékére állította Porubszky István ’Potyka bácsi’ kispesti szabadságharcos és Kispest Önkormányzata 2006-ban” – olvasható az emléktáblán.