HÍREK  2018. február 21.      1,420
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Támogatás felsőfokú tanulmányokhoz

Idén hetvenöt kispesti fiatal felsőfokú tanulmányait támogatja az önkormányzat a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat keretében. A támogatásról szóló dokumentumokat a Városháza dísztermében ünnepélyes keretek között adták át kedden.

Támogatás felsőfokú tanulmányokhoz
A képre kattintva galéria nyílik. (29 kép)

A városházi ünnepségen a fiatalokat köszöntő Gajda Péter polgármester arról beszélt, hogy sajnálatos módon 2010 óta folyamatosan csökken az állami finanszírozásban tanulható képzési formák száma. Ennek is köszönhető, hogy 2017-re 20 ezerrel csökkent a felsőoktatásban tanuló diákok létszáma. Ezért is fontos ez a támogatási forma, amelyet az önkormányzat több mint tíz éve ad a kispesti fiataloknak. A polgármester kiemelte: bár az önkormányzatnak nem feladata az ilyen típusú pályázatok támogatása, mégis minden esztendőben a képviselő-testület tagjainak egyhangú döntése alapján biztosítja a 6 millió forintos keretösszeget. Gajda Péter ígéretet tett arra, hogy a szűkülő források ellenére az önkormányzat igyekszik továbbra is segíteni a kispesti fiatalokat felsőfokú tanulmányaikban.

Az ösztöndíjakat igazoló iratot a polgármestertől és Vinczek György alpolgármestertől vehették át a diákok. A közös ünnepségen Aranyosi Péter humorista, a felsőoktatásban eltöltött éveiből adott sajátos szemszögből láttatott szemelvényeket.

A Bursa Hungarica Felsőoktatási Ösztöndíjpályázatot a mindenkori, oktatással foglalkozó minisztérium, jelen esetben az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) írja ki, amelyhez csatlakozik az önkormányzat, és saját költségvetéséből támogatja azt. A pályázat lehetőséget biztosít az első diplomás – államilag finanszírozott és költségtérítéses képzésben tanuló –fiatalok tanulmányi kiadásának mérséklésére. Az önkormányzathoz benyújtott pályázatokat a Közművelődési, Oktatási, Sport, Ifjúságpolitikai és Egészségügyi Bizottság bírálja el és hoz döntést a támogatás összegéről, mert a differenciálás szociális rászorultság alapján történik. Az önkormányzat által megítélt havi ösztöndíj összegét a pályázatkezelő minisztérium (EMMI) felülvizsgálja és megduplázza.