HÍREK  2018. szeptember 20.      1,178
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Ismét autómentesen

Bringás reggeli az iskolába, munkába tekerőknek a Határ úti kopjafánál, napközben gyermekprogramok a mini KRESZ-parkban: jól sikerült az idei Autómentes nap.

Ismét autómentesen
A képre kattintva galéria nyílik. (10 kép)

A kerékpáros-barát Bringás reggelin Gajda Péter polgármester most is beszélt arról, hogy hamarosan megkezdődik az a fejlesztési program, amely keretében a fővárossal közös uniós pályázaton, mintegy 350 millió forintot költenek majd a meglévő kerékpárutak fejlesztésére, biztonságosabbá tételére, zárható kerékpártárolók építésére. Ez azért is fontos, hiszen Kispesten, a kerület adottságai miatt sokan kerékpároznak, viszonylag sok a kiépített kerékpárút.

A Shopmark bevásárlóközpont átépítése miatt idén új helyszínen, az Ady Endre út, Határ út találkozásánál, a kopjafánál tartotta a rendezvényt az önkormányzat, sok-sok meglepetéssel. Volt KRESZ-totó, a rendezvény egyik újdonsága pedig az a pohár volt, amelyet az Átalakuló Wekerle civil szervezettől kaptak a szervezők. A pohár alkalmas arra, hogy többször felhasználják, elmosható, de elfér a táskában is, így nem kell azonnal eldobni (Védd a környezetet, ne dobd ki! Hozd magaddal legközelebb is! Kevesebb szemét, még több élet! – olvasható a poharakon).

Az önkormányzat tervei szerint az elkövetkező rendezvényeken, akár már a decemberi lampionos felvonuláson is, saját „önkormányzati” pohárból ihatják a forró teát a résztvevők – tudtuk Fülöp Pétertől, a program főszervezőjétől.

Ismét autómentesen
A képre kattintva galéria nyílik. (14 kép)

Az Autómentes nap kispesti rendezvényét is új helyszínen, a József Attila utca és Hunyadi utca sarkán lévő mini KRESZ-parkban tartotta az önkormányzat.

Minden alkalmat igyekszünk megragadni arra, hogy felhívjuk a kispesti gyerekek figyelmét az autómentes közlekedésre és a környezetvédelemre. Idén csaknem háromszáz kisgyereket hívott meg az önkormányzat erre a rendezvényre – mondta Gajda Péter polgármester, aki Vinczek György alpolgármesterre kerekezett el az egykori sportpálya helyén 2-7 éveseknek kialakított kerékpáros KRESZ-parkba, ahol a program során „rendőri felügyelet” mellett kerékpározhattak, „négykerekűzhettek” a gyerekek.

A mai programra négy óvodából és négy iskolából érkeztek a gyerekek. A Wekerlei Kultúrház és Könyvtár munkatársai alternatív közlekedésre utaló szimbólumokat (roller, kerékpár) festettek a gyerekekkel vászonszatyorra, míg az Első Kis-Pesti Kert tagjainak játékos programjainál volt, hogy sorban álltak a gyerekek. A kicsik és nagyok egyik kedvence, az idén 65 éves Európa- és világbajnok erőművész, Nick Árpád most nem húzott/tolt el semmit sem (születésnapja alkalmából tavasszal egy kamiont tolt el - a Szerk.), hanem közösen KRESZ-feladatokat oldott meg a gyerekekkel. Az Átalakuló Wekerle mozgalom képviseletében Tracey Wheatley a Kispest és a József Attila-lakótelep határában lévő kiserdő és a korábbi „Büdös-árok” példáján arról beszélgetett a gyerekekkel, hogy milyen következményei lehetnek az élővilágra, állatokra, emberekre, növényekre egyaránt, ha az erdőn keresztül vezetik a város autóforgalmát. A rendezvény egészségügyi biztosítását végző mentősök pedig bemutatták a szolgálati quadot a gyerekeknek. Ezen kívül minden kisgyereket vendégül láttak egy-egy pohár bodza/menta/citromfű-szörpre.