HÍREK  2018. október 28.      902
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Koncerttel ünnepeltek a katonazenészek

Nagyszabású hangversennyel ünnepelte megalakulásának 10. évfordulóját az Obsitos Fúvószenekar szombaton a KMO Művelődési Házban.

Koncerttel ünnepeltek a katonazenészek
A képre kattintva galéria nyílik. (20 kép)

Telt ház előtt köszöntötte Kispest polgármestere szombaton a jubiláló obsitosokat és a hangverseny közönségét a KMO színháztermében. Arról beszélt Gajda Péter, hogy az elmúlt 10 év során a kerület kulturális életének szerves részévé vált az Obsitos Fúvószenekar. Olyan kulturális misszió az övék, amelyre büszke lehet Kispest: résztvevői a kerületi rendezvényeknek, rendhagyó zeneórákat tartanak iskolásoknak és olyan különleges program fűződik nevükhöz, mint az évenkénti fúvószenekari találkozók. Bízom benne, hogy nemcsak a múlt fémjelzi a zenekart, hanem a jövő is, és még sok-sok 10 évig hallhatják őket a zeneszeretők – fogalmazott.

Az obsitosoknak otthont adó művelődési ház igazgatója, Gábor Ilona azt köszönte meg, hogy a zenekar része az intézmény életének. Az önkormányzat díszoklevéllel honorálta a 10 éves tevékenységet, a zenekart működtető Obsitos Fúvószenekari Egyesület elnöke, Horváth György, pedig az önkormányzat támogatását köszönte meg a polgármesternek

A műsorban, amelyet a Nemzeti Kulturális Alap támogatott, tizenkét zenemű csendült fel, mindegyikhez a műsorvezető, Zelinka Tamás zenetörténész mondott érdekes bevezetőt. Az egyes darabokat Fejes István, valamint Dohos László, Kovács Tibor és Tóth Tamás karmesterek dirigálták (Ernst Uebel: Jubileumi hangok című indulója, Giuseppe Verdi: Bevonulási induló az Aida című operából, Erkel Ferenc: Ünnepi zene /nyitány/, Fricsay Richard: Magyar vér – induló, Johannes Brahms: VI. magyar tánc, Kling: A két vidám trombitás /koncert polka/ – trombitán közreműködött: Tóth Tamás és Keszi Sándor, Dimitrij Sosztakovics: „Keringő” a II. jazz szvitből, George David Weiss-George Douglas: Az a csodálatos világ – ének: Maszló Ágota, Friedericz Loewe: My Fair Lady – egyveleg, Georg Lohmann: Bajor polka – szólót játszott harsonán: Kimmel Tamás, Antonin Dvorák: „IV” tétel a IX. Új világ szimfóniából, Máté Péter Zene nélkül mit érek én? – ének: Maszló Ágota, közreműködött: Kimmel Tamás harsona).

Az Obsitos Fúvószenekari Egyesületet, illetve a zenekart 2008-ban nyugdíjas katonazenészek alapították a KMO-ban. A tagsághoz kapcsolódtak más nyugdíjas rendvédelmi, helyőrségi, tűzoltó, határőr és pénzügyőr zenészek is. A zenekar Kovács Sándor elnök, Dohos László ny. honvéd ezredes főkarmester és Fejes István ny. honvéd őrnagy karmester vezetésével indult. 2014-ben a zenekar Horváth Györgyöt választotta meg az egyesület elnökének, azóta is ő irányítja az operatív munkát. A KMO égisze alatt próbáló együttes gyakori szereplője a Mihály-napi búcsúknak, az Újévi koncerteknek, a Városünnepeknek. Három éve pedig aktív szervezője, rendezője a Dél-Pesti Fúvószenekari Találkozónak, amelynek Kispest ad otthont. A zenekar repertoárjában a katonazenei művek mellett megtalálhatók filmzenék, operett- és operarészletek, musicalek is.