HÍREK  2018. november 12.      982
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Ismét díjazták a legjobb dokumentumfilmeket

Immár második alkalommal rendezték meg Cégér címmel az ipartörténeti és helytörténeti filmszemlét. Tavaly a Wekerlei Társaskör Egyesület (WTE) hagyományteremtő szándékkal indította útjára a filmfesztivált, melyre települések történetét bemutató ismeretterjesztő filmekkel, településszociológiai dokumentumfilmekkel, portréfilmekkel, ipartörténeti filmekkel, valamint Kispestet és/vagy Wekerlét bemutató rövidfilmekkel lehetett pályázni.

Ismét díjazták a legjobb dokumentumfilmeket
A képre kattintva galéria nyílik. (18 kép)

 

A kétnapos fesztivált – melynek ötletgazdája Somogyvári Rudolf –, Zupkó Gábor, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője, Kispest Díszpolgára nyitotta meg. Beszédében kiemelte: ezt a hiánypótló fesztivált a Wekerlén élő és alkotó közösségnek köszönhetik a kerületiek.

Vinczek György alpolgármester köszöntőjében elmondta, ebben az évben ünneplik Wekerletelep fennállásának 110. évfordulóját, ennek kapcsán számos programot szerveztek, így örvendetes, hogy a filmfesztivált idén is meg tudta rendezni a Wekerlei Társaskör. Az alpolgármester azt is kiemelte, hogy idén összesen három, Kispesthez kötődő alkotást neveztek.

A folytatásban Somlói Judit, a WTE elnöke ismertette, hogy idén 23 filmet neveztek a szemlére, köztük nyolc alkotás a határon túlról érkezett.

A közönség és a zsűri – Péterffy András Balázs Béla-díjas filmrendező, operatőr (a zsűri elnöke), Nádorfi Lajos operatőr, Novobáczky Sándor filmrendező, Romhányi András, a főtámogató Magyar Kollégium Kulturális Egyesület elnöke, Nagy Tamás helytörténész és Gábriel Tibor, a Honismereti Társaság titkára – 11 filmet tekintett meg a két nap során. A tavalyi rendezvényhez képest újítás volt, hogy a zsűri blokkokra osztotta a filmeket, a vetítések után pedig összefoglalták a látottakat, a benyomásokat.

A két nap során az alábbi filmeket vetítették le a Wekerlei Kultúrházban:
Chilton Flóra: BAGázs
Turai Hunor: Nagykőrös, Hírös város
Mohi Sándor: Két kereszt között
Molnár Anita: Kispesti Közösségi Kertek
László Gábor: Ketten jösztök, hárman mentek
Daczó Dénes: Mesterfogás: szépvízi iparosság a jelenben
Fejős Csilla: Fohász a déli végeken
Novák Tamás: Nyomtalanul
Mohi Sándor: In Memorian Huszárik Zoltán
Kocsis Tibor: Békebeli Budapest
Versenyen kívül:
Hegedűs Judit: Kispest Csillaga – egy legendás traktorgyár története

A zsűri elnöke, Péterffy András szerint komplex volt a mezőny, így nehéz volt döntést hozni. A Balázs Béla-díjas rendező az emberi gondolatokat, érzelmeket állította a középpontba, ez alapján alakult ki a saját sorrendje.

A filmfesztivál második napján hirdették ki a győzteseket. Különdíjat kapott a Nagykőrös, Hírös Város című ismeretterjesztő film, melyet Turai Hunor rendezett. A másik különdíjat a Kispesti Közösségi Kertekről szóló alkotás rendezője, Molnár Anita vehette át.

A filmmustrán a harmadik helyezett a Fohász a déli végeken című portréfilm lett, melyet Fejős Csilla rendezett. Az alkotás a kitüntetetten papi hivatást vállaló költő, Bogdán József arcképét hivatott megrajzolni.

A zsűri második helyezése egy operatőri díj is volt egyben, melyet Nagy Ernő vehetett át. Az alkotás Olasz Ferenc fotográfusról készült, egy olyan művészről, aki képeivel, filmjeivel és könyvjeivel évtizedek óta rendíthetetlen hittel és erővel száll szembe a sötétség erőivel.

A wekerlei filmszemle idei első helyezettje Mohi Sándor: In memorian Huszárik Zoltán című alkotása lett. A majd’ egy órás filmben pályatársak, barátok és Huszárik Zoltán lánya, Kata emlékeznek az ötvenéves korában elhunyt rendező alakjára.