HÍREK  2018. november 14.      902
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Wekerle Sándorra emlékeztek

Wekerle Sándor 170. születésnapja alkalmából tartott rövid megemlékezést Kispest Önkormányzata a volt miniszterelnök Kós Károly téri szobránál.

Wekerle Sándorra emlékeztek
A képre kattintva galéria nyílik. (4 kép)

Az önkormányzat nevében Vinczek György alpolgármester, Somogyi Ildikó önkormányzati képviselő, dr. Bernát Péter, a Polgármesteri Kabinet Iroda vezetője, valamint Balogh Pál és Tóth Tibor szakértők helyezték el az emlékezés virágait Wekerle Sándor szobrának talapzatánál.

Bernát Péter kérdésünkre elmondta: a korszak jelentős politikai tekintélyének számító államférfi, Wekerle Sándor 170 éve, 1848. november 14-én született. Háromszor volt miniszterelnök 1892 és 1918 között. A cisztercieknél tanult, majd Pesten szerzett jogi diplomát. Nevéhez fűződik az aranyvaluta bevezetése és a kispesti, munkásoknak tervezett mintalakótelep építésének kezdeményezése. Ebben az időszakban, 1908-ban egy ideig pénzügyminiszter is volt.

A bronzszobor, amelyet tíz esztendeje Kispest Önkormányzata állíttatott, Péterfy László munkája. Akkor az országban ez volt az első szobor Wekerle Sándorról. Az önkormányzat a Reneszánsz Év 2008 keretében a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus az Oktatási és Kulturális Minisztérium megbízásából kiírt pályázaton nyert 400 ezer forintot a mellszobor megvalósítására. A Kós Károly téren felállított, másfélszeres életnagyságú, bronzból készült, talpazattal együtt 3 méter 20 cm magas szobor elkészítése 8 millió 568 ezer forintba került 2008-ban.