HÍREK  2018. november 27.      968
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Dr. Szebeni Olivért köszöntötték

Ajándékcsomaggal és emléklappal köszöntötte Dr. Szebeni Olivért 90. születésnapja alkalmából Vinczek György alpolgármester és Huszár Erzsébet idősügyi tanácsos. A Dr. Mészáros Kálmán vezette Kispesti Baptista Gyülekezet a vasárnapi istentiszteleten köszöntötte egykori lelkipásztorát.

Dr. Szebeni Olivért köszöntötték
A képre kattintva galéria nyílik. (10 kép)

Dr. Szebeni Olivér Emil 1928. november 13-án született Budapesten. 1951-ben kötött házasságot Simola Jolánnal Kiskunhalason. Három gyermekük – Jolán 1952, Erika 1960, Attila 1962 –, hét unokájuk és ugyancsak hét dédunokájuk született. Olivér bácsi az elemi, majd a polgári iskolát, illetve a kereskedelmi középiskolát Pesterzsébeten végezte. 1944-ben a háború idején Dömsödre költöztek, ahol jegyzőgyakornok volt. A háború után visszaköltöztek Pesterzsébetre, és 1947-ben csatlakozott a pesterzsébeti baptista gyülekezethez, ahol bemerítkezett. A budapesti Teológiai Szemináriumba jelentkezett, mert Isten megszólította őt és elhívatást érzett a lelkészi pálya iránt. 1951-ben feleségével együtt a tompai és a kiskunhalasi gyülekezet lelkésze lett. 1957-től Rákoshegyen, 1974-től Sajószentpéteren, 1979-től pedig a kispesti imaházban szolgáltak. Olivér bácsi a kispesti szolgálatból vonult nyugdíjba 1989-ben.

A baptista egyház történetét nagy elhivatottsággal kutatta. Első munkája a kiskunhalasi gyülekezet monográfiájának elkészítése volt. Az anabaptisták felé fordult aztán figyelme, és itthon, valamint külföldön is éveken át végzett kutatásokat. A Baptista Teológiai Akadémia tanára lett, és többek között egyháztörténelmet, vallásos irodalmat oktatott. 69 évesen egy floridai felekezetközi teológián doktorált. Kutatásiról szívesen publikál, előadásokat tart, tapasztalatait, eredményeit könyvekben is megjelenteti. 2010-ben Kispestért Díjat kapott.