HÍREK  2019. február 02.      978
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Képek a boldogságról

Raj Csaba belsőépítész Idegen vizeken című kiállítása nyílt meg péntek este a KMO Előtér-galériájában. A közönség február 22-ig tekintheti meg a képeket.

Képek a boldogságról
A képre kattintva galéria nyílik. (10 kép)

Köszöntőjében Vinczek György alpolgármester Ady Endre Új Vizeken járok című verséből idézett:
„Ne félj, hajóm, rajtad a Holnap hőse,
Röhögjenek a részeg evezősre.
Röpülj, hajóm,
Ne félj, hajóm: rajtad a Holnap hőse.

Szállani, szállani, szállani egyre,
Új, új Vizekre, nagy, szűzi Vizekre,
Röpülj, hajóm,
Szállani, szállani, szállani egyre.

Új horizonok libegnek elébed,
Minden percben új, félelmes az Élet,
Röpülj, hajóm,
Új horizonok libegnek elébed.”

Az idézettel Raj Csabának a Ceruza című képen olvasható hitvallására utalt az alpolgármester. A ceruza a Teremtőtől kapott ajándék, amelynek segítségével „újra meg újra a teremtés élményét élhettem át. Alkotótársaimmal együtt többször megéltük a közösségi terek teremtési lehetőségének élményét. Ceruzám megtanított arra, hogy segítségével az általam teremtett terek az azokat használókat, túl az esetleges kellemesség érzetén, viselkedésmódjukban is befolyásolhatják” – írja a belsőépítész végzettségű alkotó.

Dr. Prokopp Mária művészettörténész, egyetemi tanár megnyitójában Raj Csaba kitűnő rajztudását emelte ki, és úgy fogalmazott, hogy komoly filozofikus gondolkodás eredményei a művek, amelyek mindegyike arról szól, hogyan lehetünk boldogok. A nagyon dekoratív képeket szigorú szerkezeti egység fogja össze, a műveken megjelenik a művészet nagyjainak – Dürer, Michelangelo, Leonardo – tisztelete is. Azt kívánta végezetül, hogy Raj Csaba sok érdeklődőt örvendeztessen meg műveivel.