HÍREK  2019. március 18.      1,032
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Testvérvárosi szakmai találkozót tartottak óvodapedagógusoknak

Kispest szerbiai testvérvárosából, Zomborból öt óvodapedagógus, valamint két szakember és a város segédpolgármestere érkezett a Kispesti Mese-Vár Óvodába arra a szakmai találkozóra, amelyet az óvoda kezdeményezésére szerveztek Kispest Önkormányzata és a Kispesti Szerb Önkormányzat támogatásával.

Testvérvárosi szakmai találkozót tartottak óvodapedagógusoknak
A képre kattintva galéria nyílik. (13 kép)

Kispesten ma már nemcsak az iskolák alakítanak ki kapcsolatot a testvérvárosi intézményekkel és ismerkednek a helyi kultúrával, hanem a kerületi óvodák is. Már két óvodában (Szivárvány és Árnyas) kezdődött el török kulturális program és most kezdődik egy másik, egy zombori és a Mese-Vár óvoda között. Az ötlet tavaly nyáron született, amikor a Mese-Vár óvoda vezetője Zomborban járt egy óvodában, és ott született meg a gondolat, hogy a zombori óvodapedagógusok jöjjenek el Kispestre, egy szakmai találkozóra – mondta Vinczek György alpolgármester.

Pékné Varga Katalin óvodavezető köszöntőjében arról beszélt, hogy nem kis előkészítő munka előzte meg ezt a találkozót és nagyon bizakodóak, hogy nem csak egyszeri alkalom lesz.

A zombori delegáció tagjaként, Pribilla Attila, Zombor nemzetiségi, oktatási és kulturális ügyekért felelős segédpolgármestere is nagy örömmel üdvözölte a kezdeményezést, és ezúttal meghívta egy városlátogatásra a Mese-Vár óvoda pedagógusait is.

Kispest és Zombor testvérvárosi kapcsolata a legelső, 2002 óta élő együttműködés. A szerb önkormányzat és a kerületi önkormányzat évek óta sokat dolgozik azért, hogy ez az együttműködés még színesebb és eredményesebb legyen – mondta Rusz Boriszláv, a Kispesti Szerb Önkormányzat elnöke a találkozón, ahol röviden beszélt Zomborról és arról, hogy mit is jelentett a városnak a magyarországi kapcsolat annak idején az induláskor.

A szakmai találkozóra meghívták a kerületi óvodák vezetőit és óvodapedagógusait is. A vendégeknek a Katica csoport tagjai adtak műsort magyar és szerb gyermek- és népdalokból, mondókákból.