HÍREK  2019. május 30.      959
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Jól halad a parkerdő kialakítása

Ha minden a tervek szerint halad, július végére elkészülhet a Kőbánya-Kispest metróvégállomás melletti eddig elhanyagolt, szemetes erdőterületet parkerdővé alakítása. A munkálatok jól haladnak, bár a csapadékosra forduló időjárás nem mindig kedvez az építészeti munkáknak.

kiserdo02

Látványos változásnak lehetünk szemtanúi a Kőbánya-Kispesti metróvégállomás közé ékelt kicsiny, alig több mint három hektáros, azaz hat focipályányi erdőfoltnál, amely évtizedeken át csúf látványt mutatott. A készülő átalakítást a Pilisi Parkerdő Zrt. és a XIX. kerületi önkormányzat közös összefogásban végzi, amelyhez az önkormányzat jelentős, mintegy 20 millió forinttal járul hozzá – mondta Gajda Péter polgármester, aki az erdészet szakembereivel és az önkormányzat illetékes irodájának vezetőjével beszélt arról, miként haladnak a munkálatok, mikor vehetik birtokba a kispestiek az új közösségi teret, a parkerdőt. Gajda Péter ez alkalommal is elmondta, örül annak, hogy a szakemberek nem „tarvágással” kezdtek hozzá az átalakításhoz, hanem csak a már nagyon elöregedett 65 éves akácos frissítését végezték el. Külön kiemelte, hogy a gyorsforgalmi út mellett a fiatalabb fákból meghagytak egy 10 méter széles sávot, hogy a most telepített facsemeték megerősödéséig is védelmet nyújtson a forgalom zaja ellen.

kiserdo01

A parkerdő megújítási program tavasszal takarítással és az idős fák kitermelésével kezdődött, amit májusban a fiatal fák telepítésével folytatódott. Az erdészek olyan parkosítási tervet dolgoztak ki, ami egyrészt megőrzi a zöldterületet, másrészt figyelembe veszi a széles körű és intenzív használattal kapcsolatos igényeket. A több mint 100 darab fiatal fa java része hárs, nyár és juhar, de ültettek még tölgy-, nyír-, dió- és szilfákat is, valamint cserjéket, ami szintén az erdőkép minél hamarabbi kialakulását szolgálja majd.

A parkerdőben a kispestiek kérésre közel másfél kilométeres sétaút-hálózatot hoznak létre, amit 500 méteres futópályával és egy tollaslabda-pályával is kiegészítenek. A legkisebbek és a családok számára erdei játszótér létesül. Újdonság lesz a megfelelő akadályokkal felszerelt kutyafuttató.