HÍREK  2019. szeptember 20.      751
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Zöldprogramokat támogat az önkormányzat

A Városháza dísztermében osztották ki a Szebb Kispesti Környezetünkért pályázat díjait csütörtökön.

Zöldprogramokat támogat az önkormányzat
A képre kattintva galéria nyílik. (19 kép)

Az önkormányzat 21. alkalommal jutalmazta azokat a kispesti civil szervezeteket, közösségeket, intézményeket, amelyek programjai ösztönzik a legfiatalabb korosztályt a környezet ápolására, a meglévő természeti értékek megőrzésére. Idén minden pályázó kapott valamilyen támogatást.

A véletlen úgy hozta, hogy igazi zöld nap volt a mai a kerület életében – kezdte ünnepi beszédét Gajda Péter polgármester utalva arra, hogy a Szebb Kispesti Környezetünkért pályázat díjkiosztójával egy napon adták át a város legnagyobb közparkját a Kút-tó erdőben a Gyorsforgalmi út mentén, illetve ezen a napon fogadtak örökbe gyerekeiknek, unokáiknak 23 újonnan ültetett fát ugyancsak itt. Gajda Péter beszélt arról is, hogy a nagyobb közparkok felújítása után ebben az esztendőben sorra kerületek a lakótelepeken a panelházak közötti parkok, amelyek az elmúlt években kevesebb figyelmet kaptak.

A rövid ünnepi köszöntőt követően a polgármester, Bogó Józsefné, a Környezetvédelmi Bizottság elnöke és Vinczek György alpolgármester átadták az idei díjakat.

A pályázat első kategóriájában a kerületi oktatási és nevelési intézmények alakíthatták ki elképzeléseiket. A kategóriában olyan pályaműveket vártak a kiírok, amelyek lehetővé teszik a gyerekek számára a közvetlen környezeti tapasztalatszerzést, és segítik, hogy egy olyan generáció nőjön fel, amely tisztában van a természeti értékek fontosságával, környezetbarát módon gondolkodik, felismeri a lehetőséget és a felelősségét környezete, és így saját jövője alakításában.

A kategória díjazottjai:

- VIII. helyezett lett a Mézeskalács Művészeti Modell Óvoda. A Kelet utcai és Beszterce utcai épületet is magába foglaló intézmény mindkét egységénél kiemelkedően fontos a környezettudatos nevelés. Pályázati forrásból további 3 csoportban szeretnének természetsarkot kialakítani, valamint céljuk az udvari területek tovább szépítése.

- VII. helyezett lett a Kispesti Bolyai János Általános Iskola Alapítványa. Az iskola a környezeti nevelésben kiemelt szerepet szán a tanulók részvételének az iskolakert művelésében, az iskolát övező közterület örökbefogadásával a környezet állapotának folyamatos figyelemmel kísérésében, és rendezettségének biztosításában. A 2016-ban elkezdett iskolakert fejlesztés következő ütemeként újabb növényládákat szeretnének elhelyezni a kertben.

- VI. helyezett lett a Kispesti Kós Károly Általános Iskola. A 2013-tól Örökös Ökoiskola címet viselő intézmény ökológiai oktatási programmal rendelkezik, sikeresen működtetnek egy TISZKÓ fedőnevű tisztasági kommandót, melynek fő feladata az intézmény területének és környezetének rendben tartása. Pályázatukkal az eddigi programok folytatása mellett tervezik az iskolakert felújítását, és növényismereti táblák kihelyezését.

- V. helyezett lett a Kispesti Zöld Ágacska Óvoda. A 2016-tól Örökös Zöld Óvoda címet elnyert intézmény nevelési programjában kiemelt fontosságú a környezetvédelem. Pályázatukkal az eddigi, környezeti nevelést célzó programjaik folytatása mellett célul tűzték ki az udvari zöld területek szépítését, cserjék, egynyári virágok ültetésével, virágtartók elhelyezésével.

- IV. helyezett lett a Kispesti Mese-Vár Óvoda. A környezeti nevelési programjukban megfogalmazottak folytatásán túl az igényesen összeállított pályázati anyagukban szereplő látványtervek szerint az óvoda a Zrínyi utcai bejárati rész előtt egy fogadóhely kialakítását tervezi, növényzettel befuttatott pergola építésével és raklapokból készített kültéri padok kihelyezésével.

- III. helyezett lett a Kispesti Szociális Szolgáltató Centrum. A hátrányos helyzetű és fogyatékkal élő gyerekeket nevelő családokat fogadó intézmény nagy hangsúlyt fektet a környezeti nevelésre: havonta környezetvédelemmel kapcsolatos családi napokat és játszóházat rendeznek. A már nagy népszerűségnek örvendő „Zöldműves Napok” folytatásaként 2 új programot: környezetvédelmi akadályversenyt, valamint a Madarak és Fák napjának megünneplését tervezik.

- II. helyezett lett a Csillagfény Bölcsőde. Az bölcsőde hátsó udvarának tavalyi évben történt felújítása után a még kopár területek sövénnyel való betelepítését, hiányzó udvari növények pótlását, a magas ágyások beültetését, és madáretetők kihelyezését tervezik rendkívül színvonalas pályázati anyagukban. A belső térben szeretnének szelektív hulladékgyűjtőket elhelyezni.

- I. helyezett lett a Műveltség Gyarapításáért Alapítvány. A 2018 óta Ökoiskola címet elnyerő Kispesti Erkel Ferenc Általános Iskola élen jár a környezetvédelemben, a diákokkal már évek óta részt vesznek szemétgyűjtési akciókban, szelektíven gyűjtenek többféle frakciót, és sikeresen működtetik a „sulizsák” programjukat. Az iskola alapítványa a pályázatában zöld fal létrehozásához, magas ágyások telepítéséhez, és esővízgyűjtők beszerzéséhez kéri az önkormányzat támogatását.

Céltámogatásban részesültek:

- a Kispesti Szivárvány Óvoda. A már harmadszor a Zöld Óvoda címet elnyert intézmény célul tűzte ki, hogy a Madárbarát Óvoda címet is megszerezze, valamint az eddigi fejlesztések során már energiatakarékossá vált épület udvarát is tovább szeretnék szépíteni magas ágyások kialakításával.

- a Kispesti Árnyas Óvoda. A három tagintézménnyel rendelkező óvoda mindhárom épületénél az udvari területeket szeretné továbbfejleszteni évelő növények telepítésével, komposztálók elhelyezésével, esővízgyűjtő pótlásával.

- a Kispesti Deák Ferenc Gimnáziumért Alapítvány. Pályázati anyagukban célul tűzték ki az iskolaudvar megnyitását a helyi lakóközösség számára, szabadtéri sporteszközök telepítésével sportolási lehetőség biztosítása érdekében.

A II. kategóriában kerületi társadalmi és civilszervezeteket, társasházakat díjazott a bizottság:

- II. helyezett lett a Simonyi Zsigmond Lakásfenntartó és Karbantartó Szövetkezet. A 12 épületegyüttest magába foglaló szövetkezet a társasházak előkertjeinek gondozásához szeretne eszközöket biztosítani annak a közel 100 családnak, akik részt vállalnak a kertészeti munkákban.

- I. helyezett lett a Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezet Nappali Szociális Központ 2. sz. Telephelye. Az Ady Endre úti intézmény a kert fejlesztését irányozta elő: konyhakertet, virágoskertet és gyümölcsöst szeretnének létrehozni. A kert terményeinek fogyasztásán túl a kertgondozás révén hasznos elfoglaltságot is biztosítanának a nappali szociális központot igénybe vevők részére.

A Környezetvédelmi Bizottság különdíját kapja a Kispesti Vass Lajos Általános Iskola. Az Örökös Ökoiskola címet viselő intézmény a korábbi „zöld” hagyományainak folytatásán túl két új programba is benevezett: 2018-ban csatlakoztak a „Világ legnagyobb tanórája” programhoz, amely az ENSZ globális céljaival ismerteti meg a tanulókat, valamint az idei évtől részt vesznek a Jane Goodall Intézet által meghirdetett „Passzold vissza tesó” nevű kampányban, megkezdték a működésképtelen mobiltelefonok begyűjtését. Példaértékű az Első Kis-Pesti Kertben végzett munkájuk és a 8. osztályos diákok részvétele a „Zölden jobb” pályázaton, amely során olyan kisfilmet készítenek, ami a szelektív hulladékgyűjtésre és az újrahasznosításra hívja fel a figyelmet.

Polgármesteri különdíjban részesül a Kispesti Bóbita Óvoda. Az Örökös Zöld Óvoda címet viselő intézmény a környezeti nevelési programját tovább bővítette a korábbi „Zöld jeles napok” helyett „Zöld jeles hetek” megünneplésével, és komplex programsorozatot dolgoztak ki a környezetvédelemmel kapcsolatban. Példaértékű az óvoda együttműködése a Kispesti Vass Lajos Általános Iskolával, partnerkapcsolataikat tovább szeretnék erősíteni egyéb kerületi intézményekkel is.

A díjátadó végén az Erkel iskola kórusának (Karvezető: Urmai Lászó Ferencné) előadásával kedveskedtek a résztvevőknek.