HÍREK  2019. október 17.      971
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Deákosok a művészet irányában

A 100 éves Deák gimnázium régi tanítványainak A művészet irányába című visszatekintő tárlata tekinthető meg a Kispesti Városháza Tárlaton november végéig. A csütörtöki megnyitón Németh Zsuzsa énekelt, Megyeri Balázs gitározott és Gács Zalán trombitált.

Deákosok a művészet irányában
A képre kattintva galéria nyílik. (17 kép)

Köszöntőjében Vinczek György alpolgármester a Kispesti Deák Ferenc Gimnázium és a kerület szoros kapcsolatáról beszélt: a „haza bölcséről” elnevezett, több kispesti helyszínen is működött középiskola 1964-ben került Wekerletelepre, 1950–1989 között a magyar munkásmozgalom jelentős alakjának, Landler Jenőnek a nevét viselte, majd 40 év után újra felvette Deák Ferenc nevét. Úgy fogalmazott, hogy a város első és egyetlen gimnáziuma ezer szállal kötődik Kispesthez. Megemlítette az önkormányzat és a tantestület lehetséges közös lobbi tevékenységét, amelynek célja, Wekerlével harmonizálni az iskolát, maradjon meg Kispestnek a gimnázium.

Beszédét Deáknak egy idézetével zárta, amely a Fiumei Úti Nemzeti Sírkertben lévő Deák-mauzóleum márványába vésve is olvashatóː „Kockáztathatunk mindent a Hazáért, de a Hazát kockáztatni semmiért nem szabad.” Mint mondta, az idézet egy kisebb közösségre, városra vagy iskolára is érvényes lehet.

A húsz volt deákos diák – akik közül sokan a művészi pályát választották – elmúlt két évtizedben készült egy-egy munkáját a szaktanár, Goda Zsuzsa ajánlotta az érdeklődők és a megjelent diákok figyelmébe. Elmondta, az alkotók különböző időszakokban tanultak az iskolában, a vizualitás iránti igény, a művészet szeretete és az értékteremtés az összekötő kapocs közöttük.