HÍREK  2020. április 21.      1,106
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Köszöntés a Bölcsődék Napján

Nagyon szűk körben, de idén is átadták a szakmai munkát értékelő önkormányzati kitüntetést, a „Bölcsődés gyermekekért végzett kimagasló munkáért” elismerő oklevelet, amelyet most Stanek Lászlóné, a Wekerlei Tipegők Bölcsőde kisgyermeknevelője kapott.

Köszöntés a Bölcsődék Napján
A képre kattintva galéria nyílik. (4 kép)

A Kispest Önkormányzata által 2011-ben alapított elismerést minden évben a Bölcsődék Napja alkalmából adják át. Az idei családias ünnepségen a Kispesti Egyesített Bölcsődék intézményvezetője külön emlékezett a BDDSZ és a MBE alapítójára, tiszteletbeli elnökére, dr. Koncz József főorvosra, akinek közelmúltbeli elvesztése mélyen megrázta a bölcsődei szakmát, valamint azokra a szakemberekre, akik elmúlt 168 év során különleges szakmai elhivatottsággal képviselték a bölcsődék ügyét. Brinza Istvánné köszönetet mondott a kerületben dolgozó kisgyermeknevelőknek, vezetőknek, szaktanácsadónak, a bölcsődéink orvosainak, és természetesen a bölcsődei szakmai munka során nélkülözhetetlen bölcsődei dajkáknak, élelmezési- és gazdasági dolgozóknak, kertészeknek, akik szakmájuk iránti elhivatottságból végzik munkájukat, ezzel segítve a bölcsődei ellátást igénybevevő kispesti családokat.

„Amikor a bölcsődék napi ünnepségünkre készültünk és terveztük, szerveztük az ünnepséget, még nem tudhattuk, hogy milyen nehéz lesz megteremteni magunkban az ünnepi hangulatot, milyen nehéz lesz a mindennapok nehézségét kizárni és ünnepelni. Hiszen aggódunk, aggódunk a családtagjaink, rokonaink, ismerőseink egészségéért, létbiztonságáért, aggódunk az egész országért, a világért. Miközben tesszük a dolgunkat a járványhelyzetben is, hiszen sokféle módon végezzük a feladatainkat. Van, aki távmunkában dolgozik, vannak, akik ügyeletet biztosítva látják el a ránk bízott gyermekeket, és vannak, akik az átirányítás eredményeként nyújtanak segítséget azoknak az időseknek, betegeknek, akiknek fokozottan támogatást kell nyújtanunk most a mindennapjaikban. Tesszük a dolgunk, de közben minden nap szembesülünk a hiányérzettel is. Hiányoznak a szürke hétköznapok, amelyeket megszínesítenek a csoportszobákból kihallatszódó gyermekhangok. Hiányoznak a gyermekkezek, amelyek reggelente a kisgyermeknevelők nyakára fonódva nyugszanak, majd azt elengedve vetik bele magukat a játékba. Hiányoznak a bölcsőde konyhaablakain kiszálló ínycsiklandozó illatok, melyek már korán reggel csalogatják a kicsiket a bölcsődébe. Hiányoznak a munkatársi értekezletek, ahol egymáshoz szorosan ülve – a járványtól való félelem nélkül – vitatjuk meg a mindennapi feladatokat, örömöket, nehézségeket. Hiányzik a bölcsőde. Hiszen nekünk ez nem csak egy munka, ez a hivatásunk, ez a mindennapi életünk. És most várunk, nagyon várjuk azt, hogy visszakapjuk az életünket!” – fogalmazott Brinza Istvánné.

Az ünnepségen résztvevő Vinczek György alpolgármester arra emlékezett, hogy tavaly milyen bizakodó hangulatban tartották meg ezt az eseményt, hiszen várakozón tekintettek az előttük álló szakmai programokra. Példaként említette a dán bölcsődepedagógia-csereprogramot, ami még a veszélyhelyzet kezdetén elindult, de sajnos átmenetileg félbeszakadt. Ezen a napon egy embert ünneplünk, de a köszönet minden bölcsődei dolgozónak szól – mondta. Kérdésünkre az alpolgármester arról is beszámolt, hogy jelenleg a bölcsődékben csupán néhány kisgyerek veszi igénybe az ügyeletet. Így van ez a kerületi ügyeletes óvodákban is, ahol a létszám hosszú ideje csupán negyven körüli, a szülők igyekeznek megoldani az otthoni felügyeletet. Várhatóan nem lesz ez így mindig, mert ha a veszélyhelyzet elhúzódik, a családok tartalékai kimerülnek.

Brinza Istvánné intézményvezető elmondta azt is, hogy nagyon büszke munkatársaira, mert az első hívó szóra ketten, majd még nyolcan jelentkeztek önkéntes munkára a kerületi idősgondozásba mindaddig, míg a kerületi bölcsődék zárva tartanak. Ők elsősorban most a bevásárlásokban segítenek, így a felszabaduló szakképzett gondozók az idősek ápolásával, ellátásával tudnak foglalkozni.

Az idei kitüntetett, Stanek Lászlóné 32 éve a Wekerlei Tipegők Bölcsőde kisgyermeknevelője. Szakmai munkáját magas színvonalon látja el. A gondjaira bízott gyermekeket szakszerűen gondozza, neveli. Munkáját úgy végzi, hogy a rábízott gyermekek megfelelően fejlődjenek, nyugodt, de ingergazdag környezetben töltsék napjaikat. Tisztában van vele, hogy munkája kapcsán nagy hatással van a gyermekek személyiségének fejlődésére, ezért törekszik a gyermekek minél előbbi megismerésére, és személyre szabott gondozásukra, nevelésükre. A családokkal mindig jó kapcsolatot alakít ki, jól érzékeli az elvárásaikat, igényeiket, és azokra megfelelően reagálni is tud.

2020. április 21-én ünnepeljük az első magyarországi bölcsőde megnyitásának 168. évfordulóját. Hazánkban immáron 168 éves múltra tekint vissza a bölcsődei ellátás, amely a gyermekjóléti ellátások között a legrégebbi intézményes forma. Az első bölcsődét a Pesti Első Bölcsődei Egylet hozta létre Pesten, 1852. április 21-én, az akkori Kalap u. 1. szám alatti bérházban, ahol 5 szobában 38 gyermekről gondoskodtak. A bölcsőde Majer István püspök és nagyprépost, valamint Forrayné Brunszvik Júlia – Brunszvik Teréz, az első magyar óvoda alapítója unokahúgának – támogatásával jött létre. Az első bölcsőde megnyitásának tiszteletére 2010 óta ünnepeljük kerületünkben is a Bölcsődék Napját.