VELÜNK TÖRTÉNT...  2023. október 25.      544
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Dombormű-bemutató a klubdélutánon

A világhírű bőgőművész, Pege Aladár domborművét készíti Végh Lajos képzőművész. Vele találkozhattak az érdeklődők a ROMFEL klubdélutánján, október 20-án.

Dombormű-bemutató a klubdélutánon
A képre kattintva galéria nyílik. (4 kép)

Pege Aladár gyerekkora egy részét Kispesten töltötte; a Zrínyi utcában lakott, a Vécsey utcai általános iskolába járt. Néhány év óta a Romák Felzárkóztatásáért Egyesület kezdeményezésére – a fővárosban elsőként –- egy park viseli a nevét a XIX. kerületben. Most azt szeretnénk elérni – s tervünk a kispesti önkormányzatnál egyetértésre talált –, hogy a parkban emlékmű hívja fel a városlakók figyelmét a világszerte „Pegeniniként” emlegetett kiváló zenészre, varázslatos emberre.

Végh Lajos festőművész, szobrász, homok-animátor, grafikus a Kispesti Kaszinóban bemutatta nekünk a készülő Pege-domborművet. Fotókon ízelítőt kaptunk Végh Lajos sokoldalú munkásságából, és a művész levetítette nekünk a Pege Aladárról készült régi film részletét. Mesélt alkotótársáról, a nemrég elhunyt Kristóf Lajosról (akinek Puskás Ferencről készült szobra előtt nap mint nap elsétálunk...) Saját munkásságáról is beszélt, és arról, hogy mi a három legfontosabb feltétele a művész alkotómunkájának: munka, kreativitás, önazonosság (vagyis őszinteség). Többünket a művész játékossága nyűgözött le. És persze a szobrász kezére is kíváncsiak voltunk... A közvetlen légkörű beszélgetésben bármilyen kérdést feltehettünk.

Örülünk, hogy Végh Lajos Pege Aladár-domborművével büszkélkedhet – talán még ebben az évben – Kispest!

Losó Györgyné Melinda
a Romák Felzárkóztatásáért Egyesület (ROMFEL) elnöke