VELÜNK TÖRTÉNT...  2024. március 12.      155

Óvodai szakmai programok a KEÓ-ban

2024. február 29-én a Kispesti Egyesített Óvodák székhelyén  kialakított Képzési Központban a Budapesti Oktatási Központ (POK) közreműködésével megszervezték az  „SNI, BTM gyermekek integrált nevelése az óvodában – Autizmus és ADHD" című  6 órás, ingyenes szakmai programot.

20240312keo-szakmaiprogram01

A képzés célja az volt, hogy a résztvevők megismerjék az óvodába járó BTMN (Beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézség); integrálható SNI/ADHD-val (figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar); valamint az Autizmus Spektrum Zavarral (ASD) élő gyermekek ellátásának törvényi szabályozását, gyakorlatát, továbbá a gyakorlatban jól alkalmazható eljárásokat, módszereket és az ehhez kapcsolódó szakirodalmat.

A képzés előadója Szádvári Lászlóné szaktanácsadó volt, aki magas szakmai színvonalon, jól felkészülten, hitelesen, a saját tapasztalataival is kiegészített előadásával segítette a kollégák módszertani tudását. A téma fontosságát bizonyítja a nagyszámú érdeklődés és részvétel, mellyel megtöltötték a termet. A KEÓ tagóvodáiból összesen 30 fő vett részt a programon, óvodapedagógusok, gyógypedagógusok, pedagógiai asszisztensek és dajkák egyaránt.

A tavaszi időszakban a POK szervezésében még további két ingyenes képzésen vehetnek részt a KEÓ tagóvodák dolgozói, melyekre szintén nagy az előzetes érdeklődés:
- 2024. III. 21.  „ Kommunikáció - Erőszakmentes, együttműködő kommunikáció”
- 2024. V. 9. „ IKT eszközök alkalmazása, módszertani lehetőségek az óvodai foglalkozásokon”

A szakmai életet a tagóvodák jógyakorlatait bemutató foglalkozások is színesítik:
- 2024. március 4-én a KEÓ Hársfa Tagóvodája engedett betekintést a kerületben  egyetlenként működő kislétszámú SNI csoportjának mindennapjaiba.
- 2024. április 10-én a KEÓ Mézeskalács Kelet utcai Művészeti Tagóvodája szervez szakmai beszélgetést a Tehetséggondozás óvodai gyakorlatáról.
- 2024. április 23-án és 24-én lesz a Kispesti Egyesített Óvodák I. Szakmai Konferenciája, melyre várjuk a tagóvodák minden dolgozóját.

Bízunk benne, hogy a szakmai élet felpezsdülése pozitívan hat a gyermekekkel foglalkozó óvodapedagógusok és a munkájukat segítő kollégák pedagógiai tudástárának növelésére, ezáltal a kispesti óvodákba járó gyermekek még magasabb szintű nevelésben, gondoskodásban részesülhetnek.

Vilonya Ágnes
Kispesti Egyesített Óvodák
szakmai igazgató-helyettes

20240312keo-szakmaiprogram02