VELÜNK TÖRTÉNT...  2024. április 15.      272

Tehetséggondozás a Mézeskalácsban

A Kispest Egyesített Óvodák (KEÓ) Mézeskalács Kelet utcai Művészeti Tagóvodája adott otthont a Tehetséggondozás témakörében megrendezett szakmai délutánnak április 10-én.

Tehetséggondozás a Mézeskalácsban
A képre kattintva galéria nyílik. (3 kép)

A Mézeskalács Óvoda 2011-ben Regisztrált Tehetségpont lett, majd 2012-óta büszkélkedhet a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács által megítélt „Akkreditált Kiváló Tehetségpont” címmel, amelyet 2015-ben, és 2019-ben is megújítottak. Mindezen elismerések és a 2010-óta tartó magas színvonalú tehetséggondozó munka miatt kérték fel a tagóvoda pedagógusait, hogy osszák meg tapasztalataikat e témakörben.

Az eseményen a KEÓ igazgatója, Szegediné Török Tünde mellett részt vett a KEÓ szakmai igazgatóhelyettese, tagintézmény-igazgatók és óvodapedagógusok.

Zankó Andrea, a KEÓ Mézeskalács Kelet utcai Művészeti Tagóvodájának tagintézmény-igazgatója köszöntötte a vendégeket. Ezután Hegedűs Krisztina, munkaközösség-vezető ismertette, hogy az óvodában jelenleg milyen tehetségműhelyek működnek. Mindezeket követte egy mozgásos dramatikus játék az udvaron Budai Annamária óvodapedagógus és tehetségműhely-vezető irányításával.

A ráhangoló, feszültséglevezető, kapcsolatépítő játékot követte a szakmai ismertető, amelyet a KEÓ szakmai igazgató-helyettese, Vilonya Ágnes mesterpedagógus (az óvoda volt vezetője) mutatott be. Beszélt a műhelymunka elméleti hátteréről: a gyermekek tehetségműhelyekbe való beválogatásáról, a tehetségterületekről (és a hozzájuk kapcsolható műhelyfajtákról), a műhelyek megszervezésének lépéseiről, a tehetségsegítés kiépítéséhez szükséges kapcsolatokról, valamint a műhelymunka eredményességéről.

Az elméleti részt filmbemutató követte Koncsikné Nagy-Csuti Tünde, a KEÓ Mézeskalács Beszterce utcai Művészeti Tagóvoda tagintézmény-igazgatója vezetésével. A film által a Mézeskalács Óvoda jelenlegi és volt munkatársai lépésről-lépésre mutatták be a műhelyfoglalkozások felépítését, Tünde mindeközben beszélt a látottak elméleti hátteréről.

Befejezésül beszélgető kör keretében a felmerülő kérdéseket vitatták meg a műhelyvezetők és a vendégek. A résztvevők a szünetekben megcsodálhatták az egyes műhelyek eszközeit, a szeretetbábokat, hívóképeket, valamint lapozgathatták a műhelynaplókat.

A tartalmas szakmai délutánnak köszönhetően új élményekkel, ismeretekkel szolgálhattak a kerület óvodapedagógusainak, gazdagították a kerületi szakmai életet.

Budai Annamária óvodapedagógus
KEÓ Mézeskalács Beszterce utcai Művészeti Tagóvodája