VELÜNK TÖRTÉNT...  2024. május 08.      179

Megújult a Karinthy utcai Mézeskalács óvoda sószobája

Márciusban adták át a Kispesti Egyesített Óvodák (KEÓ) Mézeskalács Karinthy utcai Művészeti Tagóvodájának parajdi sótéglákból, sókövekből álló sószobát, amelyet a pályázati pénzből és a szülők támogatásával sikerült megvalósítani.

soszoba-mezeskalacs01

Március 4-én sikerült átadtuk a parajdi sótéglákból, sókövekből álló sószobánkat, amelyet a pályázati pénzből és a szülők támogatásával sikerült megvalósítani. Előző év májusában a Mézeskalács óvoda tagóvodái által rendezett Pünkösdölőn a családok nagyvonalúan adakoztak óvodáink fejlesztése, szépítése érdekében, amit ezúton is nagyon szépen köszönünk.A belső munkálatok, felújítás, ideértve a linóleum lerakása és a szoba berendezése a Kispesti Önkormányzat anyagi támogatásával és az óvoda dolgozóinak lelkes közreműködésével történt.

A szülők és gyermekek már nagyon várták, hogy elkészüljön és birtokba vegyék a sószobát, pozitív visszajelzéseket kaptunk a használatba vétel után. Külön kiemelték, hogy a 30 perces bent tartózkodás után a magas sótartalmat a bőrükön is érezték. A gyermekek kedvenc elfoglaltsága a sóhomokkal való játék, ahol kincseket lehet keresni. Lehet rajzolni, színezni, könyvet nézegetni, társasjátékozni és a babakonyhában játszani.

soszoba-mezeskalacs02


Az óvodánk csoportjai délelőtt használhatják a sószobát. Délután a családokat várjuk szeretettel, hétfői napokon a Beszterce utcából, szerdán a Kelet utcából, kedden és csütörtökön a Karinthy utcából. Az a célunk, hogy minél több gyermek és családja tapasztalhassa meg sószobánk jótékony hatását, segíthessünk egészségük megőrzésében.

De miért is jó a sószoba használata?

A Parajdi sótégla nagyban hozzájárul a levegő tisztaságához. Negatív ionokat áraszt magából, így a levegőben jelenlévő pozitív ionokat megkötheti, s így válhat a környezetében lévő levegő tisztábbá. A parajdi sótégla magából a parajdi sókristályokból tevődik össze,több mint 84 féle ásványi anyagot és nyomelemeket tartalmaznak. Hatékony megoldás lehet légúti megbetegedések esetén, de szénanátha, asztma, illetve fül-, orr,-és gége megbetegedések esetében is enyhítést nyújthat, valamint hozzájárulhat a könnyebb légzéshez. Jó és természetes támogatás lehet baktériumfertőzések esetén is. Ráadásul a krónikus nátha, az arcüreg-és homloküreg-gyulladás okozta kellemetlenségek is megszüntethetők. Nyugtatóan hathat a vegetatív idegrendszerre, valamint erősítheti az immunrendszert. A parajdi sóköveket a színes LED világítás teszi különlegessé. A váltakozó színek felkeltik a gyermekek figyelmét, ezzel is növelve érdeklődésüket. Óvodánkba nagyon sokan szenvednek légúti megbetegedésekben, ezért úgy gondoltuk megpróbálunk kicsit segíteni a családoknak a gyógyulásban és a gyerekek egészségének megőrzésében. Egészségmegőrző pályázatunknak a sószoba megújítása volt a célja.

soszoba-mezeskalacs04

Még egyszer szeretnénk mindenkinek megköszönni a közreműködését abban, hogy létrehozhattuk a mi kis gyöngyszemünket!

Mériné Kajuha Mariann
KEÓ Mézeskalács Karinthy utcai Művészeti Tagóvodája