VELÜNK TÖRTÉNT...  2015. április 26.      1,571
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Együttműködés és elfogadás

Segítőkutyákkal az integrációért címmel rendezett konferenciát a kispesti NEO Magyar Segítőkutya Egyesület és az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar április 23-án.

segitokutya01

A rendezvényen a szakmai előadásokon és kerekasztal-beszélgetésen túl bemutatásra került a Kuku és barátai – Ismerjük meg közösen a segítőkutyák világát! című mesekönyv is. A gyógypedagógus-szociológus szerző, Loványi Eszter születése óta hallássérült. Az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar munkatársa, szabadidejében önkéntesként dolgozik a NEO Magyar Segítőkutya Egyesületnél. Mindennapjait egy hangjelző kutya könnyíti meg, különösen akkor, amikor nem viseli a hallókészülékét. Kuku a hangok (pl. gazda nevének szólítása) és zajok (pl. ébresztőóra, kopogás, csengő, riasztó) jelzésével segíti gazdája életét. Ha valamilyen zaj hallatszik, a kutya először megkeresi, hogy mi történt, majd érintéssel figyelmezteti Esztert, és elvezeti a zaj forrásához, azt pontosan megmutatva (pl. ajtón vagy ablakon kopognak). A világon számos országban alkalmazzák a hallássérült-segítő kutyákat, azonban Magyarországon még kevésbé ismert ez a segítőkutya-típus.

A mesekönyv egyik fő célja a vakvezető-, hallás-, mozgássérült-segítő, személyi segítő és terápiás kutyák világának és fogyatékossággal élő gazdáik mindennapjainak megismertetése az érdeklődőkkel – Kuku szemszögéből. A 44 oldalas, vidám illusztrációkkal teli, ismeretterjesztő mesét tartalmazó kiadvány elsősorban óvodás és kisiskolás gyermekek számára készült, igaz történetek alapján. Tapasztataink szerint ez a korosztály még nagyon nyitott, természetesként kezeli a sokféleséget, a másságot, ezért fontos, hogy minél korábban legyen lehetőségük tapasztalatokat szerezni erről a területről. Ezáltal fejlődik empátiájuk, számukra nem lesz tabu, ahogyan azt gyakran a társadalom kezeli.

Mivel a könyv valódi szereplők, segítőkutyák történetén alapul és a kutya-gazda párosok rendszeresen tartanak társadalmi szemléletformáló programokat (pl. bemutatók különböző rendezvényeken, érzékenyítő tréningek óvodákban és iskolákban), a „mesefigurákkal” történő személyes találkozók még hitelesebbé teszik a gyermekek számára a mesét.
Reményeink szerint a mesekönyvön és a hozzá kapcsolódó programokon keresztül nem csak a gyermekekhez tudunk eljutni, hanem a többi célcsoporttal (pl. szülők, óvópedagógusok) is hatékonyabban meg tudjuk ismertetni, hogyan valósítható meg az érzékenyítés egy olyan témában, amiről sokszor nehéz őszintén beszélgetni.

A Norvég Civil Támogatási Alap által támogatott projekt célja – melynek keretében a fenti mesekönyv is készült – a fogyatékossággal élő személyek társadalmi beilleszkedésének és esélyegyenlőségének elősegítése illetve a segítőkutyák népszerűsítése, önkéntes munkatársaink segítségével.

A projekt során 10 óvodában tartunk érzékenyítő meseelőadásokat és 8 rendezvényen segítőkutya-bemutatót, ezenkívül önálló honlap működtetésével és kisfilm készítésével szeretnénk a széleskörű nyilvánossághoz eljuttatni a tolerancia eszméjét, bemutatni a segítőkutyák munkáján keresztül a hallás-, mozgás-, látássérült, valamint az autista és az értelmileg akadályozott személyek mindennapjait.

A másik célunk a fogyatékossággal élő emberek és a segítőkutyák gazdáinak képviseletével foglalkozó civil szektor és a támogató környezet erősítése (pl. az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar, vidéki óvodák és civil szervezetek bevonása a projektbe). A konferencia leginkább szakemberek és a segítőkutyák világa iránt érdeklődők számára szól, fő célja a tapasztalatok egymással való megosztása. A rendezvény különlegessége még, hogy azt az egyenlő esélyű hozzáférés szemléletében szerveztük. Az épület akadálymentesített, jelnyelvi és feliratozó tolmácsolást biztosítunk, valamint látássérült érdeklődők számára audio-narrációt is.

A programok megvalósítása során szorosan együttműködünk az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karral, elsősorban vidéki óvodákkal és más segítőkutya-képzésével foglalkozó szervezetekkel illetve rendezvényszervező helyszínekkel.

A projekt címe:
Segítőkutyák mesélnek - a gyermekek szocializációja és a fogyatékossággal élők társadalmi integrációja az óvodában elkezdődik
A támogatott szervezet neve:
NEO Magyar Segítőkutya Egyesület
A projekt támogatói:
EGT/Norvég Civil Támogatási Alap, EEA Grants, Norway Grants, Ökotárs Alapítvány, Autonómia Alapítvány

NEO Magyar Segítőkutya Egyesület 

segitokutya02