VELÜNK TÖRTÉNT...  2016. május 23.      1,162
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Határtalanul jól éreztük magunkat Erdélyben

Augusztus végén értesültünk róla, hogy ismét sikeres volt Petki Annának, iskolánk Erdélyből származó tanárának pályázata a "Határtalanul!" erdélyi utazásra. Ez alkalommal 1.273.000 forintot sikerült megnyerni a pályázaton. Nagy örömmel készülődtünk, sokat olvastunk történelemből, irodalomból.

bolyai-hatartalanul01

Május 2-án eljött a várva várt nap, 35 diákkal elindultunk a nagy útra. A Király-hágónál szívtuk magunkba először Erdély levegőjét, utána Kolozsváron ismerkedtünk a várossal. Második nap nagyot túráztunk a Tordai –hasadékban. Délután Torockóra mentünk, a hatalmas hegy lábainál jártuk be a vidéket. Nagyenyeden megemlékeztünk Jókairól, megnéztük a híres Református Kollégiumot. Harmadnap Marosvásárhely felé vettük az irányt, jártunk a Teleki Könyvtárban, a Kultúrpalotában. Délután Kőrispatakra indultunk, ahol a Szalmakalap Múzeumban megcsodálhattuk a kőrispataki emberek kézügyességét, és megtanulhattuk a szalmafonás csínját-bínját. Lajos bácsi, a múzeum fenntartója és a falu legaktívabb embere a "legkedvesebb vendéglátó" címet nyerte el a gyerekektől.

A következő napon meglátogattuk Tamási Áron sírját Farkaslakán, körülnéztünk Korondon a vásárban, körbejártuk a Medve- tavat Szovátán, és ellátogattunk Backamadarasra, ahol a helyi általános iskolásokkal találkoztunk. Virágokat ültettünk az iskola elé, a fiúk barátságos focimeccset játszottak, és mindeközben sok barátot szereztünk.. Az utolsó napon Tordán megnéztük a felújított sóbányát, majd rövid sétát tettünk Nagyváradon.
Élményekkel és érzésekkel tele tértünk haza. Reméljük, hogy a gyerekeket is megérintette Erdély hangulata, és sokan visszatérnek majd oda néhány év múlva.

Tóth Csilla, Kispesti Bolyai János Általános iskola

 bolyai-hatartalanul02