VELÜNK TÖRTÉNT...  2018. február 28.      1,038
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Könyv klubot indítottunk

Új csoportunkat Nyitott könyv-klub néven 2018. február 26-án indítottuk a kispesti Üllői úti könyvtárban.

Könyv klubot indítottunk
A képre kattintva galéria nyílik. (5 kép)

Célunk, hogy olvasni szerető, nyugdíjas olvasóinknak tartalmas kikapcsolódást nyújthassunk, megbeszélhessék egymással a könyv által kapott élményeket. Minden hónap utolsó hétfőjén a klubtagok összegyűlnek és megbeszélik az adott hónapra „feladott” olvasmányt. Első alkalomra Victoria Hislop A sziget című könyvét kellett elolvasni. „Egy fontos, az életét meghatározó döntés előtt Alexis Fielding szeretné megismerni anyja múltját. De Szófia sosem beszélt erről. Csak annyit mondott, hogy mielőtt Londonba költözött, egy kis krétai faluban élt. Amikor Alexis úgy határoz, hogy Kréta szigetére utazik, levelet küld lányával egy régi barátnőjének, és megígéri, hogy tőle majd többet tud meg. Alexis megérkezik Piakára és elcsodálkozik, hogy a falutól nem messze van Szpinalonga szigete, Görögország egykori leprakolóniája. Aztán felkeresi anyja barátnőjét, Fotinit, és végre megtudhatja, amit Szófia egész életében titkolt: dédanyja, Eleni és lányai, a háború, szenvedély és tragédiák érintette család élettörténetét. Kiderül, milyen bizalmas viszony fűzi a szigethez és hogyan tartja őket fogságában a titok…” (Forrás: moly.hu, Hislop: A sziget)

A beszélgetés elindításában, összetartásában Hegedűs Judit, a Kispest TV szerkesztő-műsorvezetője volt segítségére a klubtagoknak. Öröm volt látni, ahogy a beszélgetés végén a tagok kabátban, útra készen még mindig beszélgettek, ismerkedtek egymással. Reméljük, hogy egy baráti, egymást segítő társaság alakul ki a könyvek segítségével.

A következő találkozó 2018. március 26-án, 13 órától lesz. A könyv, amiről akkor beszélgetni fogunk, Hendrik Groen „Lesz ez még így se” című műve lesz. „A 83 és 1/4 éves Hendrik az Alkonypír öregotthon lakója, de ki nem állhatja az öregeket, akik a szőnyegbe tapossák a mézes puszedlit, folyamatosan zsörtölődnek és nyögnek. A napi rutin is az idegeire megy; vacsora után kávé, utána tévé, utána irány az ágy. Az egyhangúságnak Eefje érkezése vet véget, akiben Hendrik felismeri az elszalasztott lehetőséget… Elege lesz hát a nyavalygásból, szeretné, ha még tartogatna számára valamit az élet, ezért néhány bentlakóval megalakítja az Öreg, de még nem halott klubot, és titkos naplót vezet akcióikról.
Hogy életkedvüket fenntartsák, kaszinóba, pétanque-bajnokságra, főzőtanfolyamra és tajcsizni járnak, és miközben minden erejükkel azon vannak, hogy az elmúlás a lehető legszórakoztatóbb legyen, néhány nem várt fordulattal is számolniuk kell…” (Forrás: moly.hu, Groen: Lesz ez még így se)

Popovics Beatrix könyvtárvezető