VELÜNK TÖRTÉNT...  2018. március 23.      1,416
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Autizmussal élő gyermekeket nevelő szülő csoport

„Életviteli készségfejlesztő foglalkozások autizmus spektrumzavarral küzdő gyerekek családjainak” címmel valósítottuk meg programunkat a Kispesti Szociális Szolgáltató Centrumban a Gyermekzsivaj Alapítvánnyal közösen a „Szülő2017” FSZK pályázaton nyert támogatásból 2017. október 2. és 2018. február 19. között.

auti-csoport

Előzetes tapasztalataink szerint a fogyatékosság okán gondozásba vett gyermekek és családjaik a következő fő problémákkal küzdenek: ismerethiány az autizmus spektrumzavar természetéről és a módszerspecifikus technikákról, a diagnózis feldolgozásának nehézségei, elszigetelődés, óvoda/iskolaválasztási nehézségek, a társas életben való aktív részvétel hiánya. Fő célunk volt az önsegítő közösség kialakításának a támogatása, közérthető információk átadása az autizmus zavarokról, a családok pszichés megsegítése, tanácsadás. A programban 15 szülőnek és családjuknak nyújthattunk segítséget. A szülő csoportot intézményünk munkatársai, Csomó Judit (mentálhigiénés szakember, családterapeuta jelölt), Daruné Oláh Dorottya (tanácsadó szakpszichológus, integratív gyermekterapeuta) és Kisberk Ágnes (gyógypedagógus - autizmus spektrumzavarok pedagógia szakirány, szociálpedagógus) vezette.

A foglalkozások alkalmával a szülők egyrészről mentális megsegítést, másrészről gyakorlatban alkalmazható módszereket és technikákat ismerhettek meg. A foglalkozásokon felmerült témák: az autizmusgyanútól a diagnózisig vezetető út, kommunikációs készségek fejlesztése, szociális készségek fejlesztése, megküzdési stratégiák, napi életvitelt érintő problémák, segítségek és lehetőségek.

A foglalkozások ideje alatt közösséggé forrt szülőkkel jelenleg havi egy alkalommal találkozunk intézményünkben. Ezen alkalmakkal lehetőség nyílik számukra a további felmerülő problémák megbeszélésére, segítségkérésre, illetve egyéb közösségi programokra (pl. ékszerkészítés, közös főzés).

A 2018. április 2-án tartandó Autizmus világnapja alkalmából közös plakátot készítettünk. Célunk, hogy ösztönözzük az embereket az autizmus spektrumzavar természetének megismerésére, ami által könnyebbé válik az elfogadás.

Kisberk Ágnes

auti-vilagnap

emmi     fsze