VELÜNK TÖRTÉNT...  2018. május 15.      809
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Sikeres diákalkotó a Vassban

A Vass iskola diákja, Moksony Botond tudományos tábort nyert a XXIII. Országos Tudományos és Technikai Diákalkotó Kiállításon, Nagy Győry Tamás a Tehetséggondozási Nívódíjas pedagógus címet kapta.

Sikeres diákalkotó a Vassban
A képre kattintva galéria nyílik. (3 kép)

A TIT Kossuth Klub Egyesület különös figyelmet fordított a tehetséggondozásra, a fiatalok iskolarendszeren kívüli természet- és társadalomtudományi, művészeti oktatására-nevelésére. 1995 óta tagja a párizsi székhelyű Nemzetközi Tudományos és Technikai Szabadidő Mozgalomnak (Mouvement International pour le Loisir Scientifique et Technique – MILSET; www.milset.org), illetve a mozgalom Prágában bejegyzett európai regionális szervezetének (MILSET Europe; http://europe.milset.org). A MILSET-be tömörült egyesületek fő céltevékenysége országos (tartományi) diákalkotó kiállítások, „expók” szervezése általános és középiskolás korú (12-18 éves) fiatalok számára. Ennek részeként a TIT Kossuth Klub Egyesület és az Uránia Ismeretterjesztő Alapítvány 1996 óta rendezi meg évente egy alkalommal az Országos Tudományos és Technikai Diákalkotó Kiállítást.

Az országonkénti expók – így a hazai kiállításon résztvevő – legsikeresebb diákalkotói évente európai vagy Európán kívüli fesztiválokon vesznek részt. Ennek reményében indítottam el ezen a versenyen (kiállításon) egyik tanítványomat Moksony Botond 7. évfolyamos tanulót. Akire már a tavalyi (2016/2017) tanévben szemet vetettem. Óráról órára hozta nekem és osztálytársainak az érdekesebbnél érdekesebb kütyüket. Ekkor meséltem el Neki, hogy van egy ilyen lehetőség, egy verseny ahová ha gondolja nevezhetem. Én már régebb óta ismerem és többször is részt vettem ezen a versenyen több tanítványommal, érdekesebbnél érdekesebb pályamunkákkal. Mint például egy Szélkereket készítettünk (2009), Tesla generátor (2010), DiaSat műhold modell (2011). Ők ezeken a versenyeken külön díjazásban részesültek és egy egy hetes Űr tábort nyertek Farkas Bertalan vezetésével. Ezt követően Botond is gondolkodás nélkül rávágta az igent, hogy szeretne indulni ezen a tudományos versenyen.

Így 2016/2017. tanév derekán elkezdtünk gondolkozni, hogy mi legyen a pályaművűnk. Hosszas gondolkodás és tervezés, építés árán megszületett. A Muzikális Tesla tekercs, ami a versenyen elkápráztatta a zsűri tagjait és a 2017-ben megrendezésre került YXPO-n is be mutathattuk a különdíjas pályamunkánkat. A sok gratuláció mellett tanítványom, Botond egy hetes Tudományos Milset tábort nyert, aminek Budapest adott helyszínt.
Az idei 2017/2018. tanév sem akadályozott meg minket abban, hogy részt vegyünk ismételten egy nagyon színvonalas pályamunkával ezen az Országos Tudományos és Technikai Diákalkotó Kiállításon, versenyen.

Ahogy megjelent a verseny kiírása, mi azonnal jelentkeztünk is legújabb pályamunkánkkal egy speciális időmérő szerkezettel. Azaz elmagyaráztuk a zsűri tagjainak, hogy hogyan mérhetünk időt legpontosabban egy „kutya futó” versenyen. (Időmérés felsőfokon, azaz hogyan mérjük az időt a versenyen című pályamunkánkkal.)

Jól sikerült ez a projektünk is, hiszen egy a Vajdaságban tartandó egy hetes Tudományos táborral lett tanítványom Moksony Botond gazdagabb, ami a nyár folyamán kerül megrendezésre. Én pedig elnyertem a Tehetséggondozási Nívódíjas Pedagógusi címet, aminek nagyon örültem, hiszen sok energiát fektettünk ebbe a pályamunkánkba is.
A Jövő utcája kiállításon is volt szerencsénk bemutatni a pályaművűnket és az iskolánkat, ami szintén nagy közönségnek örvendett. Örülök, hogy az iskolánk hírnevét is tovább tudtuk vinni ezen a tudományos diákalkotó versenyen. Itt mondanék köszönetet az iskola vezetőségének, az iskola alapítványának, akiktől sok segítséget és anyagi támogatást kaptunk, hogy pályamunkánk valóra válhasson.

A következő, jövő tanévi pályamunkánkra is van már ötletünk, de ez legyen meglepetés mindenki számára.

Nagy Győry Tamás pedagógus
Kispesti Vass Lajos Általános Iskola