PROGRAMOK KISPESTEN  2019. február 08.
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Programok a Wekerlei Könyvtárban – 2019. február

A Wekerlei Könyvtár programjai 2019 februárjában.

wekerlei-konyvtar02

NÉPRAJZI FILMKLUB
- BALLADA EGY SZOLGAFIÚ EMLÉKÉRE - 2017
Időpont: 2019. 02. 07. csütörtök 17.00-18.00
Rendező: Moharos Attila
Balladai súlyú dokumentumfilm egy székelyföldi testvérpár hányatott éltéről, akiknek a gyermekcselédek szolgasorsa jutott a XXI. században. Szüleik alkoholisták voltak, hét testvérüket árvaházba adták, míg a fiúk úgy lettek „szabadok”, hogy az apjuk dolgozni szegődtette el őket egy gazdához. A testvérek időközben felnőttek és folyamatosan küzdöttek a méltó élet eléréséért. A film célja, hogy emléket állítson azok számára, akik születésüktől kezdve, nagyobb gyermekként vagy felnőttként kiszolgáltatottságban,nyomorban és embertelen körülmények közöttkénytelenek élni.
A film a Dr. Kós Károly Néprajztudós Közhasznú Alapítvány jóvoltából kerül vetítésre.
A programon a részvétel díjtalan, de regisztrációhoz kötött.

VERSBARÁTOK KLUBJA
Időpont: 2019. 02. 08., péntek 16.00-17.00
Klubvezető: Juhász Magda
Az anyanyelv nemzetközi napját (február 21.) ünnepeljük a klubtagokkal közös versfelolvasással és versmegosztással.
A programon a részvétel díjtalan, de regisztrációhoz kötött.

WEKERLEI VILÁGJÁRÓK
- SZARAJEVÓ - EGY KIS ÉKSZERDOBOZ A BALKÁN KÖZEPÉN
Időpont: 2019. 02. 15., péntek 17.30-18.30
Előadó: Veréczi Zsuzsa
Szarajevó ezer szállal kötődik a magyar történelemhez, mégis elég keveset tudunk róla. Európa Jeruzsáleme, ahol egy négyzetkilométeren belül megtalálható az öt legnagyobb világvallás jelképe: a dzsámi, a zsinagóga, a katolikus, a pravoszláv és az evangélikus templom is. Szarajevó gyönyörű, változatos építészeti stílussal, hangulatos utcákkal, kulturális és történelmi kincsekkel és finom ételekkel várja a látogatókat. Az előadó, Veréczi Zsuzsa 1999-2003 között élt Boszniában. Megtudhatjuk tőle, hogy Szarajevóban milyenek voltak a hétköznapok a háború után néhány évvel, és hogyan emlékeznek a helyiek az Osztrák-Magyar Monarchiára. A programon a részvétel díjtalan, de regisztrációhoz kötött.

ANYANYELV NEMZETKÖZI NAPJA
- RENDHAGYÓ IRODALMI ÓRA ISKOLÁSOKNAK
Időpont: 2019. 02. 21., csütörtök 10.00-12.00
1999-ben az UNESCO közgyűlése február 21-ét az anyanyelv nemzetközi napjává nyilvánította. A nemzetközi szervezet ezzel is fel kívánta hívni a figyelmet a Föld nyelvi sokszínűségére és gazdagságára.
Február 21-én, csütörtökön délelőtt rendhagyó irodalmi órára várjuk a kispesti általános iskolák alsó és felső tagozatos diákcsoportjait pedagógus kísérőikkel. Az anyanyelv nemzetközi napja alkalmából a magyar nyelvű verseké, meséké és más irodalmi műveké lesz ezen a napon a főszerep. A programon a részvétel díjtalan, de előzetes jelentkezéshez, regisztrációhoz kötött!

PÉNTEK ESTI MESÉK
- MESE A FOGAK MEGŐRZÉSÉRŐL
Időpont: 2019. 02. 22., péntek 17.00-18.00
Mesélő: Szigel Gáborné, Éva
A veszedelmes fogmanók nagyon szeretik az édességeket, és a fogainkban vájnak maguknak kényelmes búvóhelyet. Hogyan védhetjük meg a fogainkat tőlük? Mit tehetünk? Erre kapunk választ a mesefilm végén és a „Fogak barátai” játék segítségével. Szeretettel várjuk a gyerekeket, szülőket és nagyszülőket a „mesés” fogápolási előadásra a Wekerlei Könyvtárba! A programon a részvétel díjtalan, de regisztrációhoz kötött.