KÖZLEMÉNYEK  2024. január 08.

Szirénapróbák Kispesten

Az Országos Katasztrófavédelemi Főigazgatóság (OKF) (MoLaRi) vegyi monitoring- és lakossági riasztórendszer-végpontokat telepített a XIX. kerületben. A lakosság riasztására, tájékoztatására szolgáló rendszert havonta ellenőrzik. A próbák minden hónap első hétfőjén zajlanak. Amennyiben a teszt napja nemzeti, vagy hivatalos egyházi ünnepre esik, ebben az esetben a próbák időpontja a soron következő hétfő.

szirena

Csökkentett, illetve hangos üzemű szirénapróbát különböztetünk meg. Ilyenkor a végpontokon keresztül mintegy 10 perc időtartamban hangképeket és „élőbeszédet" sugároznak.

Lakossági riasztó-tájékoztató végpontok /MoLaRi/ Budapest XIX. kerületében (pdf)

PRÓBÁK időpontjai

Mi a teendő súlyos ipari baleset esetén?

MoLaRi-rendszer 

Csökkentett üzemű próba alakalmával a következő szöveg hangzik el:
Figyelem, ez próba, figyelem ez próba!
Most a csökkentett üzemű próba jelét hallják!
Most a csökkentett üzemű próba jelét hallják!"

A tájékoztatót követően a sziréna 6 másodpercig felfutó hangjelzést ad, majd a jel lefutása következik. A próbát a következő üzenet zárja:
A próbának vége, a próbának vége!"

Hangos üzemű (teljes körű) próba esetén az alábbi szöveg hallható:
Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba!
Most a katasztrófariadó jelzését hallják!"

A szöveg elhangzása után a sziréna 2 percig tartó, váltakozó hangmagasságú jelzést ad. A szirénaszót követően az alábbi hangüzenet hallható:
Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba!
Most a veszély elmúlt jelzést hallják"

A tájékoztató után a „Veszély elmúlt" jelzést következik, amely kétszer fél percig tartó, fél perces szünettel megszakított egyenletes hangjelzés. A próba végét az alábbi szöveg jelzi:
A próbának vége! A próbának vége! A jelzésekkel kapcsolatban a lakosságnak teendője nincs. Ez a rendszer próbája."

Valós veszélyhelyzet (riasztás) esetén a szirénarendszeren sugárzott szövegben NEM szerepel a „Figyelem ez próba” kifejezés!
Valós veszélyhelyzet (riasztás) esetén a sziréna megszólalását követően be kell tartani a közölt magatartási normákat, valamint figyelemmel kell kísérni a katasztrófavédelem médiumokban közzétett közleményeit.

OKF