KÖZLEMÉNYEK  2023. március 02.
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Amit a bölcsődei beiratkozásról tudni érdemes 2023-ban

Csupán pár hónap telt el az évből, azonban a bölcsődéinkben, már a 2023. szeptemberben kezdődő nevelési évet is elkezdtük tervezni. 2023. február 4-én, a Wekerlei Kultúrház és Könyvtárban hagyományosan megrendezett Bölcsődenyitogató programunk is az erre való készülésünk egyik eseménye volt, ahol a bölcsődevezetők bemutatták telephelyeiket, továbbá a beiratkozás menetét is megismerhették az érdeklődők. Jelenleg is folyamatosan érkeznek az intézményünkbe a bölcsődei felvétellel kapcsolatos megkeresések, ami nem meglepő, hiszen a beiratkozások első időszaka a finiséhez közeledik, hiszen a 2023/2024-es nevelési év (2023. szeptember 1-től 2024. augusztus 31-ig) felvételi kérelmeinek elbírálása 2023. márciusban megkezdődik.

Annak érdekében, hogy minden érintett kispesti család, a bölcsődei felvétellel kapcsolatban megfelelő információval rendelkezzen, szeretnék segítséget és információt nyújtani a felvételi eljárással kapcsolatosan.

Bölcsődeinkben 20 hetes kortól 3 éves korukig látjuk el a ránk bízott gyermekeket. A gyermekek felvétele a Kispesti Egyesített Bölcsődék-Csillagfény Bölcsődében történik, (1191 Bp. Eötvös utca 11) minden hónap második szerdáján (kivéve július és augusztus, a nyári zárások idején). Egész évben van lehetőség e-mailen történő jelentkezésre is. Az egyesitettbolcsodek@kispest.hu e-mail-címre várjuk a felvételi kérelmeket. A felvételi dokumentáció a www.egyesitettbolcsodek.kispest.hu honlapról letölthető. Amennyiben lehetséges, részesítsék előnyben az e-mailes felvételi lehetőséget, hiszen ott is azonnali visszajelzést kapnak a dokumentumok megérkezéséről, az esetleges hiánypótlás szükségességéről és e-mailen kényelmesen tudják pótolni a hiányzó dokumentumokat is.

Függetlenül attól, hogy a szülő, a kerület melyik bölcsődéjébe kéri az ellátást, a jelentkezés és az elbírálás a központi Csillagfény Bölcsődében történik. A bölcsődék tekintetében nincsenek körzethatárok, így a szülők – a férőhely adta lehetőségen belül – szabadon választhatnak gyermeküknek intézményt, a kerületben működő bölcsődék közül.

A beiratkozás egész évben folyamatos, azonban fontos tudni, hogy amennyiben 2023. szeptember 1. és 2024. augusztus 31. közötti időszakban szeretnék igénybe venni a bölcsődei ellátást, akkor már most érdemes a felvételi kérelmet leadni, hiszen az elbírálások 2023. márciusban megkezdődnek. Természetesen, amennyiben a család élethelyzetében az év későbbi időszakában történik változás, és emiatt kérik a bölcsődei ellátást, lehetőség van az év többi időszakában is igényelni a bölcsődei ellátást, de ebben az esetben már korlátozottabbak a szülők lehetőségei, hiszen csak a betöltetlen férőhelyek közül tudnak választani. Ebben az esetben az is előfordulhat, hogy üres férőhely hiányában, nem tudjuk a gyermekük ellátását biztosítani. Az elbírálási folyamatot nem befolyásolja a kérelem beküldésének ideje, hiszen azt a 1997. évi XXXI. törvény 43. § (3) bek.) szabályozza, azonban minél előbb megkapjuk az igényeket, annál nagyobb eséllyel tudunk férőhelyet biztosítani, hiszen a csoportjainkat annál optimálisabban tudjuk kialakítani. Ezért kérem, hogy amennyiben megfogalmazódik a családban az az igény, hogy a 3 év alatti gyermekük ellátásához a bölcsődéink segítségét veszik igénybe, minél előbb küldjék el a felvételi kérelmeket. Későbbiekben a módosításra, vagy akár a kérelem visszamondására is van lehetőség, tehát a leadott igényt, a lehetőségeknek megfelelően rugalmasan tudjuk kezelni.

Előfordulhat az a helyzet is, hogy bár egy adott bölcsődében korlátozottan van férőhely, azonban a gyermek életkora miatt nem tudjuk számára a férőhelyet biztosítani, hiszen a 15/1998. (IV. 30.) NM rendelet értelmében az adott csoportba csak abban az esetben vehetjük fel a 13. vagy 14. gyermeket, amennyiben abban a csoportban minden ellátottunk betöltötte a 2. életévét. Tehát, ebbe a csoportba már csak 24 hónapnál idősebb gyermek ellátását biztosíthatjuk.

Ahogy a felvétel, úgy a bölcsődei beszoktatások is folyamatosak, azonban a beszoktatást az adott nevelési évre legkésőbb április 30-ig meg kell kezdeni. Ettől eltérni csak kiemelten indokolt esetben, az intézményvezetővel és a telephelyvezetőkkel való egyeztetés után lehetséges.

Nyílt nap a bölcsődéinkben nincs, hiszen a bölcsődében ellátott gyermekeket ez nagyon megzavarná. Azonban fontosnak tartjuk, hogy a szülők betekintést nyerjenek a kiválasztott bölcsődé(k)be, feltehessék a kérdéseiket, ezzel is segítve a választást. Ennek érdekében lehetőség van arra, hogy telefonon előre egyeztetett időpontban, a szülők ellátogassanak a bölcsődébe, ahol a vezető bemutatja az intézményt és válaszol a kérdéseikre. A bölcsőék telefonszámai a kispest.hu honlapon (a kerület működése-nevelés oktatás oldalon) elérhetők.

Szeretném továbbá arra ösztönözni a szülőket, hogy amennyiben a bölcsődei élettel, a bölcsődei felvételi eljárással kapcsolatban lennének kérdéseik, akkor keressenek bizalommal, az egyesitettbolcsodek@kispest.hu e-mail-címen, vagy a 06 20 3257467-es telefonszámon.

Aszódi-Sikter Éva
Kispesti Egyesített Bölcsődék
intézményvezető

 egyesitett-bolcsodek