KÖZLEMÉNYEK  2024. július 19.

EducAge projekt az idősek gondozói támogatására

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a 2020-2030 között időszakot az Egészséges Öregedés Évtizedének deklarálta, melynek célja az egészséges öregedés támogatása a digitalizáció nyújtotta lehetőségekkel.

Az Európai Unió Erasmus+ Programja által támogatott EducAge projekt eredményeit egy nemzetközi konzorcium valósította meg, amelyben a Semmelweis Egyetem is részt vesz.

A projektben részt vevő országok küldetésük középpontjában az aktív és egészséges öregedés elősegítése áll, az időseket gondozók képzésén keresztül. A projekt azokat a gondozókat célozza meg, akik otthon gondozzák 65 év feletti családtagjaikat, de képzésben nem részesültek.

A család számára váratlan és óriási dilemma lehet, hogyan oldják meg a tartósan beteg szülő, nagyszülő életét, hogyan biztosítsák az ellátását. Az otthonápolás választása kellő elszántságot igényel, és olyan felelősség, amelyről nem tudjuk, hogy meddig tart. Ugyanakkor a beteg számára óriási lehetőség az, hogy a biztonságot nyújtó otthonában, a rutint nyújtó környezetében, családtagjai közelében maradhat.

A projekt célja, hogy a gondozással összefüggő tudást adjon digitális formában, egy interaktív tréningen keresztül olyan gondozók részére, akik egészséges öregedési stratégiákon keresztül támogatják az időseket. A tanulás elősegítése érdekében kidolgozásra került egy tananyag, amely digitális formában gondozással összefüggő tudást ad az időseket otthonukban ellátó olyan családtagok számára, akik képzésben nem részesültek. A tananyagon belül egy Digitális Fehér Könyv, egy online és jelenléti formában is elérhető tanfolyam és egy mobil applikáció segíti elő a tanulást. Ezen kívül rövid videókat, hangüzeneteket, interaktív játékokat, apró kérdés-felelet játékokat, keresztrejtvényeket és kártyákat tartalmaz, amelyeken keresztül az idősek megismerkedhetnek a digitális eszközökkel és tartalmakkal. A kiváló minőségű tartalmakat és eszközöket az európai politikák és ajánlások (ICOPE WHO) szerint fejlesztik.

A könnyen használható alkalmazás hasznos forrásokat/linkeket és gyakorlati információkat/tippeket szolgáltat az idősek gondozásával kapcsolatos mindennapi feladatokra nézve, így könnyítve meg a család életét, és így lehetővé téve idős szeretteink számára a legjobb gondozást.

A Digitáli Fehér Könyv elérhető az alábbi linken: https://educage-project.eu/hu/dwp-hun/

segites-kezek-jo