HÍREK  2023. március 02.      688
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A szilikát-univerzum színházában

Homoki – Janisch – Tényi/Kortárs kerámia- és üvegművészet Kispesten címmel a Helikon Egyesület három művésztagjának kiállítása tekinthető meg a Nagy Balogh János Kiállítóteremben április 23-ig.

A szilikát-univerzum színházában
A képre kattintva galéria nyílik. (16 kép)

Vinczek György alpolgármester köszöntötte a kiállítást és a Kispesti Helikon Kulturális Egyesület három alkotóját, Homoki Anikó üvegművészt, valamint Janisch Kornélia és Tényi Sarolta keramikusművészeket, majd Hemrik László, a Ludwig Múzeum múzeumpedagógiai osztályvezetője ajánlotta a közönség figyelmébe a különleges tárlatot, „a szilikát-univerzum színházát”.

„A 4 milliárd évet felölelő archaikumban vagyunk. Folyamatosak a vulkánikus tevékenységek, a földet meteorrajok bombázzák, óriási a hőség, aminek az özönvízszerű esőzések vetnek véget. Micsoda látványszínház lehetett, gazdagon megspékelve hang és fényeffektekkel. Elindulnak a lemeztektonikus mozgások, a föld középpontja felé süllyed a vas és a nikkel, a felszínhez közel maradnak a szilikátok. Csak éles és okos szem vagy érzéki érintés kell hozzá, hogy megismerhessük a benne veszteglő évmillió éveket. Ebben a kiállításban a szilikát három művészt köt össze. Homoki Anikót, Janisch Kornéliát és Tényi Saroltát. A három Gaia.” Homoki Anikó munkáit „afféle edukatív díszleteknek” nevezte. „Ezek a falak, építmények, paravánok a megtévesztett emberi szellem figyelmeztetésére szolgálnak, miszerint az álmokból nem épül öröklét, eget karcoló torony, rendíthetetlen védmű. Persze az álom még nem métely, de tudni kell időben kilépni belőle, mielőtt az első rakéták becsapódnának, vagy az első rengések megráznák a födémet fölöttünk. Homoki Anikó drámai és metafizikus environmentjéhez Tényi Sarolta formált kerámiakaraktereket, s tett kísérletet rajtuk keresztül az emberi sors kiismerhetetlen szövevényeinek ábrázolására... Ezek a munkák egyszerre teremtik meg a létezésben munkáló kettőséget, örömöt és drámát, szenvedélyt és félelemet, örök vágyakozást és lemondást, ahogy a sorsot formáló identitásokat, személyiségtípusokat. Janisch Kornélia tárgyakat, különleges kellékeket tesz jelképesen az emberi sorsot formáló karakterek kezébe. Ezek a távolról talán iparművészeti tárgyaknak tetsző alkotások az agyag, a természet és az emberi invenció közös termékei. Janisch tárgyai megtalálják a kíváncsiságra fogékony elmét, de szükségük lehet rájuk azoknak a befogadóknak is, akik szívesen elméláznának csak úgy lart’pour l’art az anyag, a természet kiszámíthatatlan történései és egyáltalán a műalkotások fölött.” – fogalmazott Hemrik László.

Homoki Anikó 2002-ben végzett a Szimultán Képző- és Iparművészeti Tanodában, szilikát szakon. Meleg üveggel foglalkozik.

Janisch Kornélia 1976-ban végezte el az Iparművészeti Főiskolát, nívódíjas keramikus, 1985-ig a kerámiaiparban dolgozott tervezőként.

Tényi Sarolta 1987-ben végzett rajztanárként, folyamatosan képezte magát a kerámia területén. 2015-ben mesterdiplomát szerzett vizuális kultúrából.