HÍREK  2023. május 12.      665
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Indul az Ady Endre úti fasor megújítása

Hétfőn, május 15-én a FŐKERT megkezdi az Ady Endre úti fasor rekonstrukciós munkálatait. A faápolással, gallyazással, fakivágással járó munkavégzés 2-3 hétig tart, forgalomterelés is lesz az úton.

Indul az Ady Endre úti fasor megújítása
A képre kattintva galéria nyílik. (5 kép)

A favizsgálat megállapította, hogy a forgalmas út mentén 85 fa balesetveszélyes, ezeket ki kell vágni, és az is kiderült, hogy a környezeti terhelés miatt 20, korábban ültetett facsemete sem hajtott ki, így ezeket is ki kell emelnünk – tájékoztatta lapunkat a csütörtöki lakossági bejáráson a FŐKERT faállományi főosztályvezetője. Fehérvári Eszter elmondta: az egyik legjelentősebb fővárosi fasor-rekonstrukció természetesen nem csupán a fák ápolását, gallyazását és a beteg vagy elszáradt egyedek kiemelését jelenti, hanem jelentős fapótlással is jár az őszi időszakban. Az aszályos nyarakat, a városi körülményeket és az esztétikai szempontokat is figyelembe véve biodiverz fasorban gondolkodnak, vagyis több fafajtát ültetnek majd a beteg kőrisek helyére. Mezei juharokat, valamint a lepényfa és az ostorfa gömbkoronájú fajtáit próbálják ki, mert úgy vélik, hogy ezek a fafajok egymást is támogatják majd a fennmaradásban.

A főosztályvezetőtől megtudtuk: két-három hét alatt szeretnék lebonyolítani a fasor-rekonstrukciót, és forgalomterelésre is lehet majd számítani. A munkálatokat elsősorban azokban az időszakokban végzik majd, amikor kevésbé terhelt a terület, így reggel 8.30–9 óra magasságában kezdenek, és a tervek szerint a délutáni csúcs előtt, 14–14.30 körül végeznek, hogy ne akadályozzák a közlekedést. Két éjszaka is dolgoznak majd, a felsővezeték lekapcsolása miatt lesz erre szükség.

Varga Attila alpolgármester arról beszélt lapunknak, hogy itt nem egy öncélú fakivágásról vagy favisszametszésről van szó, hanem szakmai indokok alapján a fasor megújításáról. Hozzátette: az év eleji egyeztetést követően a pontos tájékoztatás érdekében a lakossági bejárás mellett néhány hete információs lapokat is kihelyeztek a beavatkozást igénylő fákra, így megismerhető a fa kora, állapota, fajtája és az, hogy mi lesz a sorsa. Azt is megtudtuk az alpolgármestertől, hogy a 105 fát az előkészített helyeken a tervek szerint 180-nal pótolja majd ősszel a FŐKERT, a mélyültetéses módszer pedig a városi környezetben is lényegesen javítja a facsemeték esélyeit. Reméljük, 20 év múlva már egy szép zöldfasor áll majd az Ady Endre úton – hangsúlyozta.