HÍREK  2023. június 02.      563
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Trianonra emlékeztek

Ünnepséget rendeztek a nemzeti összetartozás napja (június 4.) alkalmából a Székelyország Tündérkertje látványparkban pénteken.

Trianonra emlékeztek
A képre kattintva galéria nyílik. (9 kép)

Arról beszélt ünnepi köszöntőjében Varga Attila alpolgármester, hogy ez a nap összeköti a magyarságot, erősíti a közösségi szellemet: „a nemzeti összetartozás napja lehetőséget ad számunkra, hogy megemlékezzünk mindazokról az idegenbe szakadt honfitársainkról, akik az elmúlt több mint száz évben azért küzdöttek és szenvedtek, hogy a magyarság egységes maradhasson, és hogy szülőföldjükön, továbbra is megőrizhessék az identitásukat. Ez az emlékezés fontos, mert erősíti a nemzeti összetartozás tudatát, és segít megérteni a múltunkat, hogy megalapozottan építhessük a jövőnket.

Az összetartozás és szolidaritás értéke nekem nem csak határainkon belül fontos, hanem azokon túl is. A határon túli magyar közösségek értékes és elválaszthatatlan részei nemzeti identitásunknak és fontos segíteni őket abban, hogy megőrizhessék nyelvüket, kultúrájukat és hagyományaikat – mondta az alpolgármester, megemlítve, hogy Kispest ezt a testvérvárosi programunk keretében tudja lehatékonyabban megtenni: az önkormányzat támogatásával évente érkeznek határon túli gyerekek és pedagógusok a káptalanfüredi nyári táborba a szerbiai Zomborból és a romániai Tasnádról, és utaznak kispesti fiatalok és tanárok az elszakított területekre.

Úgy fogalmazott Varga Attila, hogy „ma, amikor a világban oly sok kihívással nézünk szembe, a nemzeti összetartozás napja különösen fontos üzenettel bír. Arra ösztönöz minket, hogy a múltbéli sebeket gyógyítva együttműködjünk és összefogjunk a jövőbeni célok elérése érdekében. Az egység és szolidaritás erősítése, ami nem nélkülözheti a valódi koóperációt, kulcsfontosságú ahhoz, hogy megbirkózzunk a kihívásokkal és építsünk egy jobb jövőt magunknak és a következő generációk számára. Ez a nap arra is emlékeztet bennünket, hogy tiszteletben kell tartanunk a különbözőségeket és az egyéni identitásokat magunknak is, ha ugyanezt várjuk el a Trianonban elcsatolt területek többségi társadalmától és azok kormányzatától.”

Hangsúlyozta: „a nemzeti összetartozás napja lehetőséget ad számunkra arra, hogy megújítsuk elkötelezettségünket hazánk és a határokon túli honfitársaink iránt, és felvállaljuk a felelősséget a közös jövőnkért. Ez a nap arra is emlékeztet bennünket, hogy mindannyiunknak szerepe és felelőssége van abban, hogy Magyarországot és a magyar nemzetet erősítsük, fejlesszük és megtartsuk.”

Végezetül összefogásra kérte a hallgatóságot annak érdekében, hogy tegyék meg azokat a további lépéseket a hétköznapokban és a döntésekben, amelyek elősegítik a közösség fejlődését, és erősítik a magyarság összetartását napi politikai vitáktól függetlenül itthon és a határokon túl.

Az ünnepség koszorúzással folytatódott: az önkormányzat képviseletében Gajda Péter polgármester, valamint Varga Attila és Vinczek György alpolgármesterek helyeztek el koszorút a Trianont szimbolizáló kopjafa melletti emléknél. Koszorúzott Lázár Tamás, a Jobbik Kispesti alapszervezetének elnöke, valamint dr. Hajdani Ilona, a Nyugdíjas Pedagógusok Egyesülete Kispest nevében. A rendezvény zárásaként az Eötvös iskola 4. a osztályos tanulóinak verses-dalos műsorát tekinthették meg a vendégek.

A magyar országgyűlés 2010-ben döntött arról, hogy a békediktátum aláírásának napja (1920. június 4.) a nemzeti összetartozás napja legyen. A látványpark megálmodója, Bacsó András több mint 25 éve érkezett Erdélyből Kispestre. Székelyország Tündérkertjét 2015-ben avatták fel, a látványpark az önkormányzat támogatásával, civil összefogás keretében épült fel és működik.