HÍREK  2023. augusztus 25.      1,106
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Csak az intézményi keret változik, a szakmai munka marad

Augusztus 1-jétől új intézmény működik a kerületben: a Kispesti Egyesített Óvodák 14 tagóvodát fog össze, 15 épületben látják el a gyermekeket. Központja az Arany óvoda emeletén kapott helyet, itt beszélgettünk Szegediné Török Tünde intézményvezetővel.

ovoda01

- Mi indokolta az átalakítást?
- Egyre kevesebb gyerek van Kispesten, ugyanakkor egyre kevesebb az óvodapedagógus is, nagyon elöregedett a szakma, és kevés fiatal érkezik. Az átalakítással tudjuk racionálisan, biztonságosan, jó szakmai háttérrel ellátni a gyerekeket. Évek óta várható volt a fenntartó lépése, több fővárosi önkormányzat élt már ezzel a szerkezeti átalakítással. Így sokkal könnyebben és átláthatóbban lehet azokat a szakmai feladatokat ellátni, amelyek eddig egyenként voltak egy-egy óvodához köthetők. Tudni kell, hogy az elmúlt években átalakult a jogszabályi környezet, az óvodavezetők munkája inkább jogi és gazdasági területre tolódott el, és az adminisztráció a szakmai munkától vette el az időt. Azt gondolom, hogy könnyebb lesz egy helyről irányítani, és minden résztvevőt úgy bekapcsolni az érdemi munkába, hogy az a gyerekek és a pedagógusok számára is optimális legyen.

- Mit jelent a gyakorlatban a változás?
- Valójában ez egy belső strukturális átalakítás, szervezetfejlesztés, ami a szülőket és a gyerekeket igazából nem érinti. Az ebédlemondás módja változik, ezt szeptember 1-jétől elsősorban online, az ebedlemondas@ovoda.kispest.hu központi e-mail-címen lehet megtenni. Három korábbi óvodavezető kollégámmal, Bánáti Tiborné általános helyettessel, Vilonya Ágnes szakmai helyettessel és Seszták Marianna gazdasági helyettessel négyen, valamint a tagóvoda-vezetőkkel közösen végezzük az egész kerületi óvodahálózat működtetését. Nagyon fontos feladatuk lesz az óvodatitkároknak; egy részük bekerült ide a központba, és ők úgymond szakosodnak személyi, gazdasági- és tanügyigazgatási ügyekre, de lesz olyan óvodatitkár, aki marad segíteni a tagóvodavezető munkáját. A tagóvodákban marad a szakmai munka és az a módszertani kultúra, amit eddig is képviseltek a pedagógusok. Fontos, hogy az egyéniségek ne vesszenek el az összevont rendszerben. A tagóvodáinknak nagyon erős a szakmai háttere, mindegyik más specialitással dolgozik, melynek megtartása azért is nagyon fontos, hogy a szülők megtalálják azokat a nevelési elveket, amelyeket ők a családban képviselnek.

- Mi lesz a korábbi óvodai munkaközösségekkel?
- Felmérve azokat az óvodai specializációkat, amiben több óvoda érintett, szeretnénk a munkaközösségeket kerületi szinten kiteljesíteni, például SNI-munkaközöség, környezeti munkaközösség, tehetséggondozó munkaközösség és a kapcsolódó szakemberek bevonásával fellendíteni az egyes területek szakmai életét. Szeretnénk továbbképzéseket is hozni Kispestre, ezzel erősítve a szakmai életet, javítani az innovatív szemléleten, színesíteni az intézmények arculatát. A tagóvodavezetők munkájára nagyon számítunk, hiszen ők jól ismerik a helyi sajátosságokat. Az óvodai vezetők közössége eddig is nagyon jó csapat volt, s azt gondolom, hogy ezért lehetett ezt az összevonást ilyen gördülékenyen elindítani.

ovoda02