HÍREK  2023. október 19.      1,225
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Közösségi kert lesz a Toldy utcai parkban

A Toldy és a Kazinczy utca közötti parkba tervezett új közösségi kert pontos helye volt a témája a helyszínen tartott mai közösségi tervezési fórumnak. Gajda Péter polgármester, Varga Attila alpolgármester, Bogó Józsefné és Fekete László önkormányzati képviselők, a Zöldprogram Iroda és a Közpark Kft. munkatársai, valamint az Első Kis Pesti Kert (EKPK) kertészei várták a kérdéseket, ötleteket.

Közösségi kert lesz a Toldy utcai parkban
A képre kattintva galéria nyílik. (8 kép)

Gajda Péter az országban elsőként Kispesten indult közösségi kertmozgalom jelentőségéről, a közösségépítésről beszélt a megjelenteknek: a kertek összehozták a lakótelepen élő embereket, barátságok alakultak a kertészkedés mellett. Jelenleg négy közösségi kert működik a kerületben, nagy igény van az ötödikre is.

Varga Attila a kert helyére vonatkozó két gondolatot ismertette. Az első elképzelés szerint maradna a mostani állapot, és a kutyafuttató melletti zöldterületen alakítanának ki egy közösségi kertet 20 magaságyással, közösségi térrel. A második ötlet a kutyafuttató áthelyezésével számolt a mostani aszfaltozott sportpálya helyére, úgy, hogy egy kisebb focipályát alakítanának ki valahol a parkban. A közösségi kertet a kutyafuttató helyén alakítanák ki. A közterületi rendért és a zöldügyekért felelős alpolgármester hangsúlyozta, hogy a fórum célja a közösségi tervezés, a lakók döntsenek a közösségi kert végső helyéről.

Fekete László az első elképzelés, mint legegyszerűbb megoldás mellett érvelt a sportfunkció kiegészítésével és a pálya rendbetételével. Nagy Mária, az EKPK vezetője kertészeti és közösségépítési tapasztalataikról beszélt.

A csekély lakossági érdeklődés miatt ötletelésre, véleménycserére a kert tervezett elhelyezésével kapcsolatban nem kerülhetett sor. Varga Attila elmondta lapunknak: az önkormányzat az első elképzelést valósítja meg, azaz változatlanul megmaradnak a funkciók a parkban, és a kutyafuttató melletti pihenőpark helyén alakíthatja ki a Közpark tavasszal a közösségi kertet. A húsz ágyásra a zoldprogram@kispest.hu e-mail-címen lehet elküldeni a jelentkezéseket.