HÍREK  2023. november 05.      605
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Koncerttel ünnepelt a 15 éves Obsitos Zenekar

Fergeteges hangulatú jubileumi koncertet adott a 15. születésnapját ünneplő Obsitos Zenekar a KMO-ban. Az előadás során köszöntötték a zenekar még ma is aktívan zenélő alapító tagjait, a támogatókat, a legfiatalabb és a legidősebb zenésztársakat. A kétrészes műsorfolyamban egymást követték a karmesteri dobogón azok a karnagyok, akik hosszabb, rövidebb ideig dirigálták a zenekart. A műsorvezető Zelinka Tamás zenepedagógus volt.

 

Koncerttel ünnepelt a 15 éves Obsitos Zenekar
A képre kattintva galéria nyílik. (24 kép)

Zsúfolásig megtelt a KMO színházterme szombaton kora délután az Obsitos Zenekar jubileumi koncertjére. Sokan, barátok, családtagok, zeneszerető kispestiek akartak osztozni a 15 évvel ezelőtt a KMO-ban otthonra találó együttes közös örömében. A zenekar életébe betekintést adó rövid kisfilm után az együttes stílusosan Thomas Doss Grande Fanfare-jával köszöntötte a vendégeket.

Az első zenei blokk utáni ünnepi pillanatokban Vinczek György alpolgármester a zenekar névválasztása kapcsán Petőfi Sándor Katonaélet címmű költeményét idézte, mert a „… katonának kutyabaja, van mit enni, innia, … ha pedig az idő lejár, obsitot kap, de mekkorát…”. Az alpolgármester dicsérőleg szólt a nyugállományú katonazenészekből 15 évvel ezelőtt alakult Obsitos hagyományőrzéséről, amelyet magas színvonalon végeznek mind a mai napig, sőt, fejlődésük, együttesbővítésük töretlen. Nekik köszönhető, hogy 2015-ben újra szólt a fúvószene szabad téren a Városháza előtt, és ennek hagyományaként, minden esztendőben egy alkalommal összejönnek a fúvószenészek a Dél-Pesti Fúvószenekari Találkozóra, egy kis közös muzsikálásra. Az iskolás korosztály pedig rendhagyó énekórákon ismerkedhet a fúvószenével. De nem szerveződhet semmiféle kerületi rendezvény, Városünnep, Mihály-napi búcsú, Lampionos felvonulás a zenekar fellépése nélkül, hiszen a hagyományos katonazene mellett fúvószenei műveket, filmzenéket, opera- és operettslágereket is játszik az együttes. Kispestért végzett munkájuk elismeréseképpen Vinczek György oklevelet adott át a zenekar elnökének (Obsitos Fúvószenekari Egyesület), Horváth Györgynek.

A 100 éves, a hagyományápolás mellett az innovatív szakmai munka mellett elkötelezett KMO szeretettel köszönti a 15 éves Obsitost! – mondta a zenekarnak otthont adó intézmény igazgatója, Gábor Ilona, aki azokra az időkre emlékezett, amikor először merült fel egy fúvószenekar alakításának ötlete a munkatársak között. A véletlen pedig úgy hozta, hogy az elképzelést megismerve Kovács Sándorék kapva kaptak az alkalmon, és hamarosan javaslat született az éppen „gazdátlan” Obsitos Zenekar befogadására, így a kórusmuzsika (Kispesti Vegyeskar – Gyöngyvirág kórus) mellé egy újabb műfaj képviselői költözhettek a KMO-ban – mesélte. 

Az elismerések és a köszöntések ezzel még nem értek véget. Az koncerten jelen lévő Hazuga Károly altábornagy, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége (BEOSZ) elnöke kiemelkedő tevékenysége elismeréseképpen emléklappal köszöntötte a születésnapos zenekart, és a honvédséghez való tartozás, a katonai hagyományok ápolása érdekében huzamos időn át végzett áldozatos és önzetlen munkája elismeréseképpen a BEOSZ közösségéért Érem bronz fokozatát adta át Császár Pál törzszászlósnak, a zenekar szólista klarinétosának.

Az egyesület nevében Horváth György elnök köszönetet mondott a zenekar másfél évtizedes erkölcsi és anyagi támogatásáért Gábor Ilonának, Vinczek Györgynek, Hazuga Károlynak és Esküdt Lajos ezredesnek, a BEOSZ elnökhelyettesének, amellyel hozzájárultak az Obsitos zavartalan működéséhez és sikereihez. 

Ezekben az ünnepi pillanatokban köszöntötték azokat a zenekari tagokat, alapítókat – Horváth Györgyöt, Császár Pált, Csóka Lászlót, Keszi Sándort, Egressy Károlyt, Pausch Józsefet, Szerencsés Józsefet és Vass Imrét –, akik még ma is aktívan részt vesznek a zenekar munkájában.

Mind az együttes, mind a KMO, mind pedig a BEOSZ képviselői nyilvánosan mondtak köszönetet Sepcsik Saroltának, aki a megalakulás óta szívén viseli a zenekar sorsát, szervezi, intézi a fellépéseket, a felmerülő ügyes-bajos dolgokat az együttes körül, gondoskodik a tagokról, ellátja a titkári teendőket, menedzseli a munkát.

A köszöntők, jutalmak átadása után már csak a muzsikáé volt a főszerep, egymást követték a karmesteri dobogón azok a karnagyok, akik hosszabb, rövidebb ideig korábban dirigálták a zenekart: Fejes István, Tóth Tamás, Pajzs Gábor, Kovács Tibor, Nagy Zsolt. Az est második részében a jelenlegi karmester és művészeti vezető, Hoffer Tibor karnagy vezényelte az Obsitost.