HÍREK  2023. november 16.      608
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Más a nő - Helikonos férfiak kiállítása

A 2021-es Más a nő című tárlat után ezúttal a Kispesti Helikon Kulturális Egyesület 15 férfi alkotójának munkáiból nyílt kiállítás Más a férfi címmel szerda este. A megnyitót Geröly Tamás jazzdobos performansza színesítette. A közönség február végéig tekintheti meg a műveket a Nagy Balogh János Kiállítóteremben.

Más a nő - Helikonos férfiak kiállítása
A képre kattintva galéria nyílik. (22 kép)

Arról beszélt köszöntőjében Gajda Péter polgármester, hogy a kiállított művek és a Helikon női művészeinek írásai a férfi művésztársakról két üzenetet hordoznak számára, a szeretetet és tiszteletet. Ezek dominálnak, ha helikonosok baráti közösségének kiállításain jár, ezért külön is köszöni ennek a tiszteletre- és szeretetreméltó csapatnak a mostani kiállítást és a későbbi tárlatokat.

„Ha elfogadjuk néhány teoretikus azon állítását, például Heidegger is közéjük tartozik, hogy a művészetben az igazság mutatkozik meg, sőt azt, hogy a művészetben teremtődik meg maga az ember, akkor a művészet esztétikai igényének okán nem túlzás kijelenteni, hogy a művészet teremti meg a nőt és a férfit is. De finomítsunk egy kicsit, a férfi művész teremti meg azt a nőt, akit a férfi, a nőművész pedig azt a férfit, akit a nő lát, s vele ki-ki az általa érzékelt dolog igazságát fogja láttatni. Változatos és eleven, sokszínű, humoros, ha kell patetikus, máskor tiszteletlen, kísérletező és tradicionális. Ez jellemzi a Más a férfi, más a nő című kiállítást. Hol implicit, hol explicit módon lesz jelen a nő, a nemiség, a férfi és a nő viszonyrendszere, és ez így van rendjén, a Helikon tetején dolgozó múzsákkal megtámogatott férj-művész művészektől elvárhatóan” – fogalmazott a kiállítást megnyitó Hemrik László, művészeti író, a Ludwig Múzeum múzeumpedagógiai osztályvezetője.