HÍREK  2024. január 29.      333

Készül a 2024. évi költségvetés

Február 13-án szavaz a képviselő-testület Kispest idei költségvetéséről. A végszavazásig azonban még zajlanak az egyeztetések. Ebben az évben az önkormányzat 22,4 milliárd forintból látja majd el a kötelező és vállalt feladatokat.

A jogszabályoknak megfelelően a települési önkormányzatoknak február közepéig el kell fogadnunk éves költségvetésüket. A város költségvetési tervezetét a polgármesteri hivatal pénzügyi igazgatójával, Mester Zsuzsával már több körben is átbeszéltük mielőtt a képviselő-testület bizottságai tárgyalnák és véleményeznék a döntés előtt. Mint minden évben, idén is lesz költségvetési egyeztetés a kerületben működő reprezentatív szakszervezetek képviselőivel is. Az élet addig sem áll meg, hiszen egy tavaly elfogadott önkormányzati rendelet szabályozza az önkormányzat átmeneti gazdálkodását a költségvetés elfogadásáig – mondta el lapunknak Gajda Péter polgármester.

Hogy mire lesz majd elég az a 22 milliárd forint, amely a forrásmegosztás után Kispestnek jut, még nem tudni, de a tervezésnél már meghatározták a prioritásokat. A tervek szerint több jut majd a sokak által várt út- és járdajavításokra, a közterületek és a játszóterek átfogó megújítására, szociális támogatásra. Folytatódhat a Kispest 65+ utalványprogram és tovább bővülhet a kamerahálózat is a Kispesti Térfigyelő Program keretében. A Kispesti Egészségügyi Intézet műszerparkjának továbbfejlesztése is a kiemelt feladatok között szerepel, csakúgy, mint az önkormányzati bérlakások folyamatos felújítása, de a munkaerő kerületben tartása érdekében bővítik a  kispesti gyermekintézményekben dolgozó munkatársak pótlékát is – sorolta a polgármester, hozzátéve: Sajnálatos módon a költségvetést a tavalyi 1,4 milliárd forintos szolidaritási adó helyett idén 2,1 milliárd forint adó terheli. Gajda Péter hangsúlyozta: ezzel együtt idén is stabil, takarékos, de a fontos fejlesztésekre koncentráló költségvetést fogadnak majd el. 

gajda-peter-polgarmester