HÍREK  2024. február 15.      349
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Közösségi tervezés indult: a Katica utca legyen Egészséges utca!

Miután a képviselő-testület februári ülésén egyhangúlag döntött arról, hogy az önkormányzat az „Egészséges utcák program” keretében pályázatot nyújtson be a Vak Bottyán utca és a Kossuth téri piac között lévő Katica utca komplex felújítására, a társadalmi egyeztetés részeként szerdán lakossági egyeztetés, közösségi tervezés kezdődött a lakó-pihenő övezet kialakítására.

Közösségi tervezés indult: a Katica utca legyen Egészséges utca!
A képre kattintva galéria nyílik. (11 kép)

A pályázat és a projekt előzetes tervezésével és koordinálásával megbízott Kispest Városfejlesztési és Üzemeltetési Kft. vezetője, Horváth Gyula vezette fórumon Gajda Péter polgármester röviden arról beszélt, milyen feltételek mellett vesz majd részt Kispest ezen az uniós pályázaton, miként kapcsolódik az Operatív Programhoz. A felhívás keretében közterület-megújítási projektek támogatására nyílik lehetőség, olyan átalakítások lesznek, amelyek elősegítik a mozgásban gazdag, aktív és mikromobilitásra épülő, így a gyaloglást és kerékpározást előtérbe helyező napi életvitelt; a városi életminőség javítását szolgáló zöld infrastruktúra előtérbe helyezését, mennyiségi és minőségi fejlesztését; befogadó, minden társadalmi rétegnek vonzó, aktív időtöltést lehetővé tevő környezet megteremtését.

A program alapját a brit „Healthy Streets” elnevezésű módszertan adja, ami több európai és ausztrál nagyvárosban alkalmazott és bevett beavatkozási csomagot foglal magában. A módszertan budapesti környezetbe való átültetését a Fővárosi Önkormányzat Kispesttel közös tervezésben és programalkotásban kívánja előkészíteni, amelynek pénzügyi forrását az „Egészséges utcák” pályázati kiírás teremti meg. A főváros a projektben nem konzorciumi partner, hanem szakmai segítségnyújtással támogatja önkormányzatunk pályázatát. A pályázati keretösszeg 24,5 milliárd forint, ezen osztoznak majd a fővárosi kerületek, akár 50 pályázatra is számítanak. Így vélhetően majd önkormányzati forrásra is szükség lesz, de ez a növekvő zöldfelület és az autós forgalomkorlátozás miatt beleillik a kerület zöldprogramjába. Sikeres pályázat esetén majd 48 hónap áll majd rendelkezésre a megvalósításra – tette hozzá Gajda Péter.

Horváth Gyula a fórum első felében arról tájékoztatta a résztvevőket, hogy mi minden történt eddig az előkészítés során. A Katica utcára bizony ráfér az alapos felújítás – hangsúlyozta, majd ismertette annak az online kérdőíves felmérésnek eddigi eredményét, amelyben a kispestiek elmondhatták, mit gondolnak a Katica utca átalakításáról. Az eddig beérkezett majd hetven válasz alapján elmondható, hogy sokan szükségesnek tartják a felújítást, üdvözlik az átalakítást, és az új funkciók – pl. kiülők, autómentesség – megjelenését a területen.

Az ügyvezető emlékeztette a jelenlévőket, hogy nem ez az első közösségi tervezésben készülő terület a kerületben, hiszen a piac melletti, ma már rendezett parkoló, ahol korábban porban és sárban összevissza parkoltak az autók, valamint az Eötvös iskola melletti KRESZ-park is közös elgondolások alapján alakult olyanná, amit ma már elfogadnak, szeretnek a kispestiek.

A fórum további részében az előzetes terveket készítő szakemberek ismertették elképzeléseiket. Az utak felújításának tervezésével megbízott Viktor Attila a koncepció kialakításánál kiemelte, hogy alaposan megváltozik az utca képe és forgalma, hiszen az utcaszintet a legtöbb helyen a járdaszinthez emelik. A zöldfelület növelésével a közút 3,55 méter széles lesz csupán, így 20 kilométeres korlátozással, súlykorlátozással lakó-pihenő övezeti célforgalom lesz a Katica utcában, és a jelenlegi párhuzamos parkolás is megszűnik.

A kérdésekre válaszolva Varga Attila alpolgármester megnyugtatta a lakókat, hogy az itt élők és a hozzájuk érkező vendégek parkolására lesz lehetőség a jelenlegi nagy parkolóban. De arról is beszélt az alpolgármester, hogy ezzel a beruházással egy új városközpont is kialakulhat a KöKi-től az Üllői útig.

A zöldfelületek és egyéb funkciók kialakítását tervező Szalay-Szakály Zsuzsanna csapata a területet három nagy részben fejlesztené, elsősorban a gyalogos és kerékpáros forgalomra zöldítené, illetve gyerekek és családok, valamint az idősek szabadidős helyszíneként képzeli el. Így lenne a területen fittnesz-park az idősebbeknek, „okospad” Wifivel a fiataloknak, a bíróság jelenleg parkolónak használt udvarán olvasókert alakítható majd ki.

A tervek szerint a területről eltűnnének a lengőkábelek, amelyek a föld alá kerülnének. Az elkövetkező időszakban a terület faállományának állapotfelmérését végzik majd el a szakemberek. A közös gondolkodás és tervezés sikeres pályázat esetén tovább folytatódik.