HÍREK  2024. június 08.      325

Harmadszor is mozdultak

Mozdulj meg! címmel a harmadik komplex sport- és egészségnapot rendezték meg a Tichy Lajos Sportcentrumban szombaton. Az eseményt az önkormányzat és a Kispesti Egészségügyi Intézet (KEI) támogatta, a programokat Magyar Krisztina szervezte. Kilátogatott a rendezvényre dr. Hiller István országgyűlési képviselő és Karácsony Gergely főpolgármester is.

Harmadszor is mozdultak
A képre kattintva galéria nyílik. (36 kép)

Az egészség megóvásáról, a szűrések és a mozgás fontosságáról beszélt köszöntőjében Kispest polgármestere, hangsúlyozva, hogy az önkormányzat és a KEI együttműködésének eredményeként az egészségügyi fejlesztés évei alatt olyan jelentős beruházások valósultak meg Kispesten, mint például a labor korszerűsítése, a diagnosztikai központ kialakítása, az egynapos sebészet megvalósítása, vagy legutóbb az elmúlt napokban az ultrahangkészülékek beszerzése. Gajda Péter külön megköszönte az intézmény minden dolgozójának az elmúlt évek közös munkáját, illetve a harmadik egészség- és sportnap szervezőinek a szombati komplex programot.

A KEI főigazgató-főorvosa az önkormányzat támogató hozzáállását méltatta az egészséges életmódért, és az egészség megőrzéséért folytatott prevenciós munkában. Beszélt a KMO-ban rendezett egészségnapok, a különféle szűrőprogramok, köztük a mostani sikeréről is. Dr. Kumin Mariana felhívta a figyelmet arra, hogy a szűréseket igénybe kell venni, és a mozgást is napi rutinná kell tenni az egészségünk érdekében.

Magyar Krisztina, az egészség- és sportnap kezdeményezője, főszervezője elmondta lapunknak: éppen a szűrővizsgálatok fontossága és a várakozási idők hossza miatt találta ki ezt a programot, mert sokan nem jutnak el egészségügyi szűrésekre az intézetbe, vagy hozzá sem kezdenek a vizsgálatokhoz, miközben már korán elég sok mindent ki lehet szűrni egy alapvizsgálatból is. Megtudtuk: a KEI dolgozóival közösen találták ki, melyek azok a vizsgálatok, amelyeket a sportpályán is el lehet végezni, milyen egészségügyi témák érdekelhetik leginkább az embereket. Hozzátette: a sportprogramok és -bemutatók fontos kiegészítő elemei a napnak, hiszen sok probléma megelőzhető, ha az ember időben elkezd mozogni.

Az egészségnap Lőrincz Ernő táncos aerobicórájával rajtolt, a sportprogramok között volt síkfutás, rakétalabda-dobás erejének mérése, dzsúdóbemutató, jump, erőnléti edzés, torna a Fitness 5 GYM Kispesttel, latin tánc, zumba és szenior örömtánc.

A szűrőállomások, bőrgyógyászati és anyajegyvizsgálatot, testtömegindex kiszámítását, a mell és a here önvizsgálatát, vércukor- és vérnyomásmérést, demenciaszűrést, csontsűrűség-, valamint szemészeti vizsgálatot, COPD-szűrést, hallásszűrést kínáltak.  

A tanácsadások palettáján szerepelt belgyógyász szakorvosi tájékoztató a magas vérnyomás okozta betegségekről; pszichiátriai tanácsadás, konfliktus- és stresszkezelés; gyermekorvosi tanácsadás; gyermekpszichológusi és -pszichiáteri tanácsadás; táplálkozási, gasztroenterológiai tanácsadás; allergológia; nőgyógyászati tanácsadás; plasztikai sebészi tanácsadás a terhesség és a szülés utáni testi változások kezeléséről.

Az idei egészségnap újdonságának a kerekasztal-beszélgetések számítottak:
- a visszérbetegségek kialakulása és okai;
- demencia – konfliktus- és stresszkezelés;
- korunk betegsége az allergia;
- a magas vérnyomás okozta betegségek;
- a betegek jogai, betegjogi tanácsadás;
- a vitaminok fontossága;
- lelki egészség – a gyász és a veszteség feldolgozása;
- lelki egészség – jóga, meditáció.

A Gyereksarokban a Kispest Kertvárosi Közösség Egyesület játékos egészségnevelő programokat szervezett. Az ételeket a Wekerle Étterem biztosította, a Tepszi Ételbár mentes ételekből tartott kóstolót.