HÍREK  2015. február 23.      1,448
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A szándék közös, ám a pénz hiányzik az Ady mozi hasznosítására

Egyeztetés kezdődött az önkormányzat és az Ady mozi Baráti Kör között arról, hogyan lehetne újra hasznosítani a Kós Károly téri épületet. Az egykori mozi hosszú ideje áll félig készen és üresen. A civilek nagyszabású, impozáns elképzeléseket tettek le az asztalra, ezek megvalósításához, az ingatlan visszavásárlásához és működtetéséhez legalább 350 millió forint kellene.

A szándék közös, ám a pénz hiányzik az Ady mozi hasznosítására
A képre kattintva galéria nyílik. (9 kép)

Újra összeültek szombaton az Ady mozi Baráti Kör tagjai és a kezdeményezők (Átalakuló Wekerle és a Wekerle Társaskör Egyesület), hogy tovább beszélgessenek arról, miként lehetne közösségi finanszírozással az Ady mozit „újratölteni”. A találkozóra meghívták Kispest polgármesterét is. 

Nagyon tiszteletreméltó az a kezdeményezés, amelyet a civilek az Ady mozi ügyében kezdeményeztek, hiszen azt szeretnék elérni, hogy ez egy közös kulturális tér legyen. Van ugyanakkor néhány olyan kérdés, amelyre közösen kell választ adni – mondta Gajda Péter a találkozó után. A polgármester szerint a legfontosabb kérdés most az, hogy azt a kb. 200 millió forintot, amennyibe az épület megvásárlása kerülne, hogyan fogja előteremteni a közösség, akár az önkormányzat támogatásával, vagy a nélkül. De nem másodlagos az sem, hogy a vásárlás után miből fogja befejezni, működtetni, üzemeltetni ezt a több mint 1500 négyzetméter alapterületű épületet, ami szerény számítás szerint is 2-3 millió forintot tesz ki havonta – tette hozzá.  

Gajda Péter elmondta, örül annak, hogy az ügyben egyeztetés, előkészítő munka kezdődött.

Jelen pillanatban ez egy nagyon szép álom, hiszen az Ady mozi helyére tervezett intézmény ma még csupán csak félkész állapotban van. A polgármester ennek ellenére bízik abban, hogy a közösség megtalálja a megoldást. Az azonban biztos, hogy az önkormányzatnak jelen pillanatban nincsen fedezete: a vételre 200, az átalakításra újabb 100 és az üzemeltetésre évi 25-30 millió forintja. Keresni kell a lehetőségeket, ezért a megbeszélésen az önkormányzat nevében kértünk a kezdeményezőktől egy üzleti tervet az ingatlanvásárláshoz, a működtetéshez, és ahhoz, hogy milyen tulajdonosi formában képzelik el azt – hangsúlyozta.

Bár a megbeszélésnek nem az volt a tárgya, hogy az elmúlt időszakokban ki mindenki mit ígért az Ady mozi visszavásárlásával kapcsolatban, a polgármester a félreértések eloszlatása, a mendemondák keletkezését megelőzendő elmondta: soha nem ígérte az önkormányzat nevében senki sem, még a választások alkalmával sem, hogy ennek az épületnek a tulajdonjogát visszaszerzi, és közösségi térként működteti. Mint ahogy valótlan az az állítás is, hogy az önkormányzat az mszp-s időkben lemondott az épület elővásárlási jogáról. Ezt a lehetőséget nem a városvezetés kérésére szüntették meg, így nem volt lehetősége az önkormányzatnak azon a 12,5 millió forintos áron visszavásárolni az épületet, amelyért a fideszes önkormányzat korábban értékesítette. Ez most azért nagyon fontos, hogy a jelenleg folyó „mozimentésben” résztvevők tisztán lássák, kinek, milyen felelőssége van a háttérben abban, hogy az Ady mozi épülete ma nem az önkormányzat tulajdonában van – mondta apolgármester.

A találkozó után a KispestTV-nek a baráti kör nevében Tracey Wheatley azt nyilatkozta, hogy az elképzeléseiket, ötleteiket most bemutatták az önkormányzat képviselőinek. Ez alkalommal az volt a legfontosabb, hogy milyen együttműködési lehetőség alakulhat ki az önkormányzat és a civilek között a közös cél érdekében. Meggyőződésük, hogy az önkormányzatnak is van szerepe, lehetősége ebben a történetben, mégpedig az, hogy használja ki az itt élők aktivitását, lelkesedését, és azt, hogy az emberek igényelnek valamit, amiért tenni is akarnak. Szükségünk van erre a közösségi térre – hangsúlyozta Tracey Wheatley.  Majd kiemelte: nem állhat az épület tovább üresen, és ez nem csak az itt élőknek fontos, ebben az épületben olyan gazdaságot támogató tevékenységet is létre lehetne hozni, amelyből fedezhető a működés, a fenntartás, és mellette lehetne kulturális tevékenységet is folytatni. Zárógondolatként elmondta, hogy örömmel vették, hogy az önkormányzat partner a párbeszédben és igyekszik jobban tájékozódni a civilek által összeállított tervekről. 

Havas Henrik, a Szegedi Tudományegyetem azóta megszűnt Budapest Média Intézetének vezetője 2001 márciusában 12,5 millió forintért vásárolta meg a Kós Károly tér 4. szám alatti, korábban moziépületként működő helyiségkomplexumot azzal a szándékkal, hogy oktatási célokra felújítja a romos állapotú ingatlant. Az akkor megkötött szerződés értelmében Havas Henrik cége vállalta, hogy az épületen saját költségén átalakításokat, beruházásokat végez, és ezeket 2002. december 31-ig befejezi, az önkormányzat pedig visszavásárlási jogot kötött ki arra az esetre, ha az új tulajdonos határidőn belül nem tesz eleget a vállalt átalakítási kötelezettségének. Időközben – a kivitelezési munkálatok csúszása miatt – szerződésmódosításra került sor, amely 2003. augusztus 15-i határidővel meghosszabbította az önkormányzat visszavásárlási jogát. Miután a módosított határidő is lejárt, a földhivatal – a hatályos jogszabályoknak megfelelően – megszüntette a visszavásárlási jogot.
Nincs olyan dokumentum az önkormányzat birtokában, amely azt támasztaná alá, hogy bármikor is kérte volna a visszavásárlási jog törlését, sőt, a földhivatali határozatról nem is kapott külön értesítést. Egyébként csak abban az esetben lehetett volna eredeti áron visszavásárolni az ingatlant, ha el sem indul a beruházás, de az új tulajdonos összesen mintegy 230 millió forintot költött az 1300 négyzetméteres épületrész felújítására és átalakítására.