HÍREK  2015. április 05.      1,645
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Fába mintázott portrék

Tűzzel, vassal címmel nyílt meg Sándor László grafikus intarziaportrékból álló kiállítása a KMO Művelődési Házban pénteken. Május 13-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

Fába mintázott portrék
A képre kattintva galéria nyílik. (11 kép)

Első önálló tárlatán – ugyancsak a KMO-ban, 2012 szeptemberében – plakát-, logó-, arculat- és csomagolásterveit, valamint tipográfiai munkáit mutatta meg a közönségnek Sándor László. Most egy régi-új technikát, az intarziát és a vele készült portrékat hozta el a KMO-ba. Több mint 30 féle fát, köztük egzotikus fajokat is használt a fotó alapján elkészített portrékhoz. A portrék mellett tipográfiai munkákat és gördeszkára készített grafikát is láthatnak a látogatók.

„Képmások másképpen!
Mindig is érdekelt a portréábrázolás, az egyedi képeken keresztül megragadni és vissza­adni vala­kinek a személyes varázsát.
Az egzotikus fafajták minden egyes mintázata formaleíró hatással bír, és így egyediséget kölcsönöz az összes portrénak. A kihívást abban látom, hogyan tudom visszaadni egy gyermek arcának törékenységét anélkül, hogy ráfestenék a fa­lemezekre, ugyanis a képeken látható összes szín a fa eredeti árnyalatát mutatja.
Ez egy rendkívül időigényes alkotói tevékenység a munkafolyamatok bonyolultsága miatt. Az egyedi grafika elkészítése után sablonok alapján kell késsel kivágni a 0,6-0,8 mm vastag, de igen kemény falemezeket, amik szál­irányban néha könnyen vághatók, de keresztirányban repednek, törnek. Ezeket egyenként egymáshoz kell ragasztani. Drága az alapanyag, sok a selejt és így a dupla munka is. Ide sorolható a ragasztással, valamint a préseléssel kapcsolatos technológiai idő is. A munka menetérő többet is megtudhat a weboldalon található tájékoztatóból.
Az elkészítési idő függ a téma bonyolultságától és a kép méretétől is, de a legkisebb méretben is elérheti a 20-30 munkaórát, nem számolva az egyéb technológiai időket. Körülbelül 30 féle fával és ezek különbözőárnyalataival dolgozom.
Használt fafajták: Jávor/Juhar, Juhar gyökér, Kőis, Nyír, Anigre, Tölgy, Alma, Kerti Dió, Bükk, Bubinga, Éger, Kempas, Koto, Makaszári ében, Makoré, Paduk, Honduras Mahagóni, Amerikai Mahagóni, Amerikai Dió, Okuome, Dió gyökér, Indiai Rózsafa (Paliszander), Kaya Mahagóni, Amerikai Rózsafa, Sapelli Mahagóni, Fekete Dió, Zebráno, Ziricote
Az eszközök a speciális vágókéseken át az enyves ragasztószalagon keresztül az asztalos párhuzam­szorítóig terjednek. Szükségesek még egyéb felületkezelő szerszámok és ragasztóanyagok. Összességében véve a tradicionális intarzia technikát használom, de a végeredményt tekintve fotórealisztikus ábrázolásmód jellemzi a képeket. Továbbá eltérő, hogy nem használok az olajos (impregnáló) felületkezelésen kívül lakkot és politúrt. Szerintem így élőbb és természetesebb a fa. Az idő előrehaladtával amúgy is „beérnek”, azaz sötétednek a különböző falemezek színei, valamint számomra van egy „velünk együtt élő üzenete is a képeknek.” – írja a kiállítás főszövegében.

Gábor Ilona igazgató köszöntőjét követően Hegyi Béla grafikus nyitotta meg a kiállítást: esszéjében kitért a fa felhasználásának sokféleségére, ételekkel való kapcsolatára, jelképvoltára, és saját gyerekkori emlékét is megosztotta a hallgatósággal.

Sándor László lapunknak elmondta, napjainkban kevesen foglalkoznak intarziával, ezért reméli, hogy tevékenységével ő is hozzájárulhat ennek az ősi technikának az újbóli felfedezéséhez, népszerűsítéséhez, bízva benne, hogy az intarziakészítés és vele a minőségi faanyagok ismét fontos szerephez jutnak a mindennapokban.
„Szomorúan látom, hogy a minőségi faanyagokat egyre inkább nélkülözzük a mindennapjainkból, így lassan teljesen eltűnhet ez a nagy múltú szakma is. Ezt szeretném megakadályozni ezzel a hiánypótló tevékenységgel, remélve, hogy újra a napjaink része lehet ez a méltatlanul elfeledett művészeti ág.” – írja a www.woodartsintarsia.com oldalon, ahol arról is értesíti az olvasókat, hogy májustól workshopot indít az érdeklődők számára. A WOOD ARTS INTARSIA 3 alkalmas workshopja elméleti alapismereteket, anyag- és eszközismeretet és alapanyagot is biztosít a kezdéshez.