HÍREK  2015. június 17.      1,874
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Újabb csúcskategóriás géppel bővült a szakrendelő eszközparkja

Hároméves mammográfiás berendezés váltotta fel a 18 éves, elavult röntgengépet a Kispesti Egészségügyi Intézetben. Beszerzését az önkormányzat finanszírozta 10 millió forinttal. A gépbemutatóval egybekötött átadón Gajda Péter polgármester, Vinczek György és Kertész Csaba alpolgármesterek, valamint Fekete László, Teknős Ferenc, Szathury Kolos és Lazányi Ferenc önkormányzati képviselők is részt vettek.

Újabb csúcskategóriás géppel bővült a szakrendelő eszközparkja
A képre kattintva galéria nyílik. (10 kép)

Megpróbáljuk az intézet igényeit kielégíteni, és – amint a polgármesteri programban is szerepel – minél nagyobb hangsúlyt fektetni a műszerek, gépek korszerűsítésére – mondta Gajda Péter a mai gépátadón az Egészségügyi Intézetben. Kispest polgármestere hozzátette, csütörtökön a képviselő-testület dönt majd arról, hogy az önkormányzat több mint 12 millió forintot szán az intézet dolgozóinak béren kívüli juttatására. Az intézet nevében Dr. Vargha Péter főigazgató-főorvos köszönte meg az önkormányzat segítségét.

A mammográfiás gépet a Röntgen Osztály vezetője, Dr. Bitó Katalin főorvos mutatta be a megjelenteknek. A berendezés 5 év alatt már a negyedik jelentős eszköz a Kispesti Egészségügyi Intézetben: az osztály gépparkja teljesen megújult csúcskategóriás berendezésekkel. A régi gép 1997 óta üzemelt, már sok probléma volt vele, többször hosszabb időre leállt, ezért halaszthatatlanná vált a cseréje. A május vége óta működő Siemens Mammomat 3000 Nova 2011-ben készült, egy francia magánklinikán működött, ahol három év alatt összesen 9000 felvételt készítettek vele (évente átlagosan 50 ezret szoktak). A világban elterjedt gépről van szó, Magyarországon 50-60 ilyen gép dolgozik jelenleg.

A főorvos asszony elmondta, a berendezés könnyen kezelhető, 30 százalékkal kevesebb sugárdózist ad le, mint a régi, az új géppel jelentősen javul az elkészített felvételek minősége, így már korán kisebb elváltozást is diagnosztizálni tudnak vele. Dr. Bitó Katalin hangsúlyozta, a készülék klinikai vizsgálatok elvégzésére alkalmas, nem használható betegek nagy tömegű szűrésére. A kispesti asszonyok mammográfiás szűrését továbbra is a XVII. kerületi Medical Centerben (Pesti út 177.) végzik.