HÍREK  2018. október 26.      1,170
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Környezetszépítőket jutalmaztak

Tíz intézmény és két társasházi közösség kapott emlékplakettet, oklevelet és pénzjutalmat a „Szebb Kispesti Környezetünkért” környezetvédelmi pályázat szerdai díjátadóján, a Városházán. A díjazottakat a Kispesti Százszorszép Óvoda nagycsoportosai köszöntötték őszi vers- és dalcsokor összeállítással. Az önkormányzat 20. alkalommal jutalmazta azokat a kispesti intézményeket, civil szervezeteket, amelyek programjai ösztönzik a legfiatalabb korosztályt a környezet ápolására, a meglévő természeti értékek megőrzésére. A pályázat célja a kispestiek, az itt élő fiatalok környezetvédelmi nevelése, a gyerekek megismertetése közvetlen környezetük állat- és növényvilágával, ösztönzésük a természetes és épített környezet ápolására, védelmére, fejlesztésére.

 

Környezetszépítőket jutalmaztak
A képre kattintva galéria nyílik. (21 kép)

Köszöntőjében Kispest polgármestere a kispesti zöldfejlesztésekről beszélt, arról, hogy 20 évvel ezelőtt azért írta ki az önkormányzat a pályázatot, hogy felhívja a legfiatalabbak figyelmét a rendezettebb környezet fontosságára. A 2006-ban indított Zöldprogram keretében az önkormányzat a korábbinál is többet tesz azért, hogy szebbek legyenek a közterületek, parkok, ennek eredményeként több közpark újult és szépült meg eddig is, mintegy 10 ezer négyzetméterrel nőtt a zöldfelület Kispesten. Új parkokat alakítottunk ki, és több száz fával gyarapodott a kerületi faállomány is. több olyan óvodai és iskolai beruházásunk is volt, amelyek során a megújuló energia, vagy az intézményi világítás-korszerűsítések esetén az energia megtakarítása került előtérbe – sorolta Gajda Péter, hangsúlyozva, a munka folytatódik, hogy még tisztább, zöldebb, rendezettebb legyen a kerület.

A köszöntő után a polgármester valamint Kertész Csaba alpolgármester és Bogó Józsefné, a Környezetvédelmi Bizottság elnöke együtt adták át a díjakat a pályázóknak.

A kerületi oktatási és nevelési intézmények kategóriában olyan pályaműveket várt a kiíró, amelyek lehetővé teszik a gyerekek számára a közvetlen környezeti tapasztalatszerzést, és segítik, hogy olyan generáció nőjön fel, amely tisztában van a természeti értékek fontosságával, környezetbarát módon gondolkodik, felismeri a lehetőséget és a felelősségét környezete, és így saját jövője alakításában.

A VIII. helyezett Kispesti Mézeskalács Művészeti Modell Óvoda pályázati céljai között a Beszterce utcai óvodakert fejlesztése szerepelt. A fejlesztés során fűszerkertet szeretnének kialakítani, füvesítéssel, cserjetelepítésekkel, és málnabokrok ültetésével tennék zöldebbé az udvart.

VII. helyezett lett a Kispesti Mese-Vár Óvoda, amely pályázatában célul tűzte ki a kiskert további szépítését, levendulák pótlását a sziklakertjükben, valamint a Nádasdy utcai telephelyükön virágtartók kihelyezésével – amelyekbe palántákat és fűszernövényeket ültetnének – szeretnék színesíteni az óvodaudvart.

A VI. helyezett Kispesti Szociális Szolgáltató Centrum kiemelt figyelmet fordít a környezet védelmére, szelektíven gyűjti a hulladékot, „zöldműves” klubnapokat tart, amelyeken például hulladékokból felhasznált alapanyagokból kézműveskednek a résztvevők. Pályázati célkitűzésként 20 család bevonásával balkon-fűszerkerteket szeretnének létrehozni a lakótelepi lakások erkélyein, és környezettudatos praktikákat akarnak megismertetni a családokkal.

V. helyezést ért el az ökoiskola címet elnyert Kispesti Bolyai János Általános Iskola számos környezetvédelmi, fenntarthatósági programmal foglalkozik. Az iskola környezetének takarításával részt vesznek a „Te szedd” programban. A korábbi pályázatok eredményeként gyógynövény- és fűszerkertet, az iskolán belül és kívül is virágoskertet létesítettek, melyeket az iskolai ökoszakkör gondoz. Pályázati céljaik között fogalmazták meg az eddigi programok folytatása mellett az iskolakert fejlesztését eperpiramis építésével.

IV. helyezett lett a Kispesti Százszorszép Óvoda, amely 2016. óta „Zöld Óvodaként”, 2017. óta „Madárbarát Óvodaként” működik. Az intézmény rendszeresen tart udvarszépítő munkadélutánokat, ahol a gyerekekkel és a szülőkkel közösen rendezik az óvoda udvarát: mezítlábas ösvényt, konyha- és fűszerkertet alakítottak már ki közösen. A pályázat keretében az udvar további fejlesztését tervezik: sövény telepítését, esővízgyűjtő, valamint sünház és keltető odú kihelyezését.

A III. helyezett Kispesti Vass Lajos Általános Iskola „Örökös Ökoiskolaként” folytatni akarja a környezeti nevelés terén kialakított korábbi hagyományait, így a környezetvédelmi ünnepek alkalmával vetélkedők szervezését, állatmenhelyek látogatását, békamentést. A pályázatban új célokat is kitűzött maga elé: fejleszteni szeretnék az iskola külső környezetét fűszerkert létrehozásával, valamint szelektív hulladékgyűjtők elhelyezését tervezik az osztálytermekben is.

II. helyezett lett a Kispesti Zöld Ágacska Óvoda. A 2009 óta „Madárbarát”, 2016 óta „Zöld Óvodaként” működő intézmény a környezeti nevelést célzó hagyományokat tovább folytatná, így a jeles napok megünneplését, a hulladékok szelektív gyűjtését, a komposztálást és az óvodakertben kialakított veteményeskert, gyógynövénykert gondozását. Már második éve működteti a „Kakukktojások” tehetségműhelyt a környezeti témák iránt különösen érdeklődő gyerekek számára. A tehetséggondozáshoz további tárgyi eszközöket szeretnének beszerezni, valamint a „Kakukktojások” sikerén felbuzdulva vizuális tehetségműhely elindítását is tervezik.

Az I. helyezett „Örökös Zöld Óvoda” címet elnyert Kispesti Bóbita Óvoda programjában kiemelt helyen szerepel a környezeti nevelés, régóta szelektíven gyűjtik a hulladékot, komposztálnak, környezeti versenyeket szerveznek. A fenntartható fejlődés jegyében sikeresen működik a cserebere börze, az újrahasznosított anyagokból történő barkácsolás, és a karácsonyi cipősdoboz-akció. Korábbi programjaik folytatása mellett „Utazás a Föld Körül” címmel játékos délelőttöket, kalandos tudáspróbákat is szerveznek a volt óvodásaik bevonásával.

A civilszervezetek, társasházak kategóriában olyan munkákat várt a bizottság, amelyek olyan környezetépítést céloznak meg, amely zöld növényzet telepítésével javítja a helyi mikroklimatikus viszonyokat és a kerület zöldfelületi potenciálját, maradandó esztétikai értéket létrehozva járul hozzá Kispest arculatának javulásához, egyúttal a meglévő természeti, környezeti értékek megóvását tűzi ki célul.

II. helyezett lett a Simonyi Zsigmond Lakásfenntartó Szövetkezet, amely a legnagyobb előkerti zöldterületet gondozó szövetkezet a kerületben. Sikerült több olyan „kiskertet” is kialakítaniuk, amelyekre büszkék lehetnek. Pályázati célkitűzésük, hogy több helyszínen is az előkerti zöldsávba sövényt telepítsenek, ezzel is segítve egységesebb zöld utcakép megteremtését.

Az I. helyezett Szigligeti utca 1–11. alatti társasház 2015-ben a „Fogadj örökbe egy közterületet” programhoz való csatlakozással kezdte meg a Szigligeti utca 3–5. előtt lévő előkertek szépítését. Pályázatukban célul tűzték ki, hogy a park felőli oldalon egy közel 60 négyzetméteres zöldterületet gondozásukba fogadnak, színesítik örökzöldek, cserjék és virágos évelők beültetésével. Tervezik, hogy a lépcsőházi bejáratokat határoló passzív falfelületeket kúszónövényekkel futtatják be, ami javítja a helyi mikroklimatikus viszonyokat.

A Környezetvédelmi Bizottság különdíját kapta a Ganz Ábrahám Két Tanítási Nyelvű Szakgimnázium és Szakközépiskola. A 2012. óta „Örökös Ökoiskolaként” működő intézmény először indult a kerület által meghirdetett környezetvédelmi pályázaton. Rendszeresen részt vesz a környezettudatosságot erősítő programokon, több környezetvédelmi szervezettel is együttműködik. A hulladékokat már régóta szelektíven gyűjtik, többek között a PET-palackokat, melyek újrahasznosítása érdekében az eddig összegyűjtött alapanyagból az un. „pillekő” technológiával utcabútorokat szeretnének készíteni az iskolaudvarra. Távlati célként tűzték ki, hogy a kerület közterületeire is készítenének ilyen ülőalkalmatosságokat.

Polgármesteri különdíjban részesült a 2018-19-es tanévben a fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Kispesti Deák Ferenc Gimnázium. Az intézmény kiemelt figyelmet fordít a környezet védelmére, szelektíven gyűjtik a hulladékot, komposztálnak, témahetek keretében foglalkoznak a környezetvédelmi problémákkal. Pályázati anyagukban az eddigi programok folytatása mellett az iskolakert fejlesztését tervezik úgy, hogy nyitott kertként, a wekerlei közösség által is elérhetően szeretnék a közösségi sportolás lehetőségét megteremteni saját testsúlyos edzőeszközök kihelyezésével. A fejlesztés során létesül majd egy közösségi pihenőtér, amelyet a szülőkkel és wekerlei civilekkel közösen készített raklapbútorokkal terveznek berendezni.