VELÜNK TÖRTÉNT...  2014. május 27.      2,321
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Határtalanul Erdély – Az Eötvös iskolával

Nagy napra ébredt május ötödikén két eötvösös hetedikes osztály: a Határtalanul! programra beadott pályázat sikere után az iskola tanulói Erdélybe indulhattak osztálykirándulásra.

Határtalanul Erdély – Az Eötvös iskolával
A képre kattintva galéria nyílik. (6 kép)

Az öt nap igazán változatos programot ígért, s miután Szatmárnémetiben felvettük idegenvezetőnket, be is vetettük magunkat Erdély kincsesbányájába. A marosvásárhelyi Teleki-Bolyai könyvtáron, s Bolyai Múzeumon át Székelyudvarhelyig kalandoztunk, s felmásztunk Segesvár történelmi városmagjához is. Népművészeti szempontból fontos megállónk volt a kerámiaművészetéről ismert Korond, s Kalotaszeg, ahol a térségre jellemző kazettás templommennyezettel ismerkedhettek meg a diákok.

Csak úgy sorjáztak a Petőfi Sándor életében fontos helyszínek, érintettük az erdődi várkastélyt, ahol Szendrey Júliával örök hűséget esküdtek, nászútjuk helyszínét a koltói kastélyt, s az öreg körtefa maradványait is meglátogattuk Székelykeresztúron. Itt, a Gyárfás kúriában töltötte utolsó éjszakáját a költő, s a néphagyomány szerint ennek kertjében, a körtefa tövében írt verset utoljára.

S hogy ne csak a szellem, hanem a test is épüljön, Szent László érmék után kutatva kirándultunk egyet a Tordai-hasadékban, csúsztunk-másztunk a Sárkányok kertjében, Almásgalgó határában. A föld gyomrában, a parajdi sóbánya hatalmas termeiben mindenki azt tehette, amihez kedve szottyant: megtekinthette a bányászatról szóló kiállítást, vagy csúszdázhatott, esetleg mindkettőt. Szovátán kellemeset sétáltunk a sósvizű Medve-tó körül.

Többen is rácsodálkoztak, hogy bár külföldön vannak, mégis kicsit olyan, mintha át se léptük volna a határokat. Ebben leginkább magyar anyanyelvű kortársak győzhették meg őket, akik Kolozsváron csatlakoztak hozzánk egy délután erejéig, megmutatva a város nevezetességeit, bepillantást nyújthatva, hogy milyen is Kolozsváron magyar diáknak lenni.

Falva a kilométereket az idő is szinte szárnyalt, s már búcsúznunk is kellett. Ez az öt nap csak ízelítőt nyújthatott Erdélyből, de így is hatalmas élményt jelentett a diákoknak.

Végh Judit igazgató

hatartalanul-logo