HÍREK  2015. október 06.      3,352
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Vajdasági pedagógusok Kispesten

A testvérvárosi kapcsolatok keretében a Vajdaságból, Zombor környékéről Kispestre érkező pedagógusokból álló delegációt a városvezetés nevében dr. Kiss Anna jegyző és Vinczek György alpolgármester, az önkormányzat részéről Szujkó Szilvia, a KOSIE bizottság elnöke fogadta a Városházán hétfőn. A zomboriak látogatását a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. egymillió forintos támogatásával szervezték.

Vajdasági pedagógusok Kispesten
A képre kattintva galéria nyílik. (6 kép)

Kispest testvérvárosi kapcsolatait 13 éve kezdte el kialakítani. Ennek keretében 2002 júniusában, elsőként Zomborral született testvérvárosi együttműködési megállapodása a városnak, amelyre mind a mai napig nagyon büszkék vagyunk – mondta köszöntőjében Vinczek György alpolgármester, aki a kispestiek nevében is nagy szeretettel köszöntötte a testvérvárosból érkezőket.

Vinczek Gyögy kiemelte: mint minden testvérvárosi kapcsolatnak, így a vajdaságinak, a zomborinak is az a célja, hogy a két település közötti együttműködését elősegítése az oktatás, a kultúra, a sport és a gazdaság területén. A most ide látogató pedagógusok fogadásával azt szeretnék, hogy hagyományos város és ország látogató programokon túl a vendégül látott pedagógusoknak bemutassák, miként emlékeznek a kispestiek a magyar történelem kiemelkedő eseményeire, szereplőire, így októberben például az aradi vértanúkra.

Ennek jegyében a zombori vendégek ellátogatnak majd a történelmi közösségi kertbe, a Székelyország Tündérkertjébe, Komáromba, az erődbe és Visegrádra, valamint megnézik a Helytörténeti Gyűjteményt és látogatást tesznek a Vass Lajos Általános Iskolában (órabemutatón és iskolai ünnepségen vesznek részt), de találkoznak a Kispesti Szerb Önkormányzat tagjaival is, amelynek vezetője, Rusz Boriszláv végig elkíséri a vajdaságiakat a programokon.

A vendégek tiszteletére október első hetében tekinthető meg az a tárlat az Atatürk téren, amely Zombort mutatja be alkalmi szabadtéri kiállítás formájában a kispestieknek. 

bgazrt-jo