HÍREK  2023. október 29.      1,050
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Biztonságosan bebiciklizték Kispestet

A kerékpáros közlekedésben jártas szakemberekkel biciklizhették be vállalkozó kedvű jelentkezők Kispest egy részét szombaton. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a Magyar Kerékpárosklub szervezte a tanulási programot, amelyre a BKK oldalán előzetesen kellett regisztrálni, mert a biciklisták biztonságos közlekedéséhez 15-15 fős csoportokban tudták maradéktalanul, különleges biztosítás nélkül garantálni.

 

Biztonságosan bebiciklizték Kispestet
A képre kattintva galéria nyílik. (10 kép)

A kerékpározók a Városháza előtt találkoztak, onnan indultak és oda is érkeztek vissza, ahol egy szervizpontot is kialakítottak a résztvevőknek a szervezők. Itt Rapcsok Ferenc, a kerékpárosok körében csak CSITO néven ismert szakember, aki 27 éve bicajozik és 17 éve szervizel, várta a Mobil Kerékpár Szerviztől a segítségre szoruló bicikliseket.

A résztvevők között volt Ditrichné Kiss Erzsébet, aki lányával és barátaival érkezett. Kérdésünkre elmondta: Ő a Kertvárosban lakik, szinte mindig biciklivel jár bevásárolni, akár több helyre is. Sokat jár kerékpárral például a Havannára piacra, illetve a közeli bevásárlóközpontba, ezért is örül, hogy most így közösen bejárhatja a kerületnek egy másik részét, megtanulhatja, hogy az egyes csomópontokon mire kell figyelni, vigyázni. Mivel a gyerekek is sokat bicikliznek, sőt más közlekedési eszközöket például rollert, gördeszkát is használnak, fontosnak tartja ezt a tanulást.

A közös kerékpározást Árva János és Tajti András, a Magyar Kerékpárosklub kerékpáros oktatói vezették. Még az indulás előtt közösen megbeszélték a legfontosabb tudnivalókat, mint például a csoportban haladás szabályait, a 12 év alattiak és a felnőttek járdán való kerékpározásáról szóló tudnivalókat. Megtanulunk egy kicsit közlekedni, a KRESZ-táblákat pontosan értelmezni, nem csak tekerni. Az út során azonban mindenki maga közlekedik, ha lemarad, nem kapkod, hanem figyeli és megoldja a forgalmi helyzetet. A csapat tagjainak legalább egy kerékpárnyi távolságot kell tartania egymás között, hogy jól lássák a környezetüket – hangzottak el a legfontosabbak indulás előtt. Az út során néhány ponton, a különböző úttípusoknál (fő- és mellékútvonal), vagy kerékpárúton haladásnál rövid ideig megállt a menet, itt néhány mondatban megbeszélték a különböző veszélyforrásokat.