HÍREK  2024. szeptember 21.      372

Megnyílt a Toldy Kert

Kispest ötödik közterületen létrehozott közösségi kertjét adták át hivatalosan péntek délután. A Toldy és a Kazinczy közötti parkban tavasszal kezdődött a kert kialakítása. A kutyafuttató melletti 750 m²-es elkerített területen 25 ágyást (6-6 m²-esek), egy 20 m²-es fűszerkertet és 200 m²-es közösségi teret hoztak létre az új közösségi kert kertészei számára.

Megnyílt a Toldy Kert
A képre kattintva galéria nyílik. (24 kép)

A kispesti kertmozgalom 12 évvel ezelőtti indulását, az első kert létrejöttét idézte fel köszöntőjében Kispest polgármestere a Toldy Kert megnyitóján. Arra is emlékeztette a jelenlevőket, hogy az Első Kis-Pesti Kert Budapest, de talán az ország első közterületen kialakított közösségi kertje volt, amelyet az évek során továbbiak követtek, így vált Kispest közösségikert-nagyhatalommá.

Gajda Péter elmondta: az volt az elképzelés, hogy olyan kert jöjjön létre lakótelepi környezetben, amelyben a környéken élők zöldségeket, gyümölcsöket, fűszereket tudjanak termelni, és ezen túl valódi közösség is alakuljon a kertészekből. Az eltelt 12 év bizonyította a kertek jelentőségét, az emberek jól érzik magukat ezekben, kertészkednek, közös programokat szerveznek.

A polgármester külön is megköszönte a Közpark és a Zöldprogram Iroda munkatársainak az új kert kialakításában végzett munkájukat, az új kert kertészeinek pedig, hogy hittek a projektben. Végezetül sikeres és hosszú életű működést kívánt a Toldy Kertnek.

A közösségi kertek ötletgazdája is köszönetet mondott mindenkinek, aki az ötödik közösségi kert létrejöttében közreműködött. Rosta Gábor arról beszélt, hogy ez a kert is majd második évtől lesz igazán izgalmas, a növények életben tartása után jövőre már virágok is lesznek majd, és futónövények kerülnek a kerítésre. Végül ő is nagyon sok boldog élményekkel és terményekkel teli szezont kívánt a kertnek.

A köszöntések után közösen adták át az önkormányzat ajándékait: játékokat a gyerekeknek és öntözőkannákat a kertészeknek. A kert tábláját Fekete László képviselővel együtt szerelték fel a kapu mellé.