HÍREK  2024. június 14.      282

Keresztszentelés az Öreg Temetőben

A Martincsevics Györgyné adományából készült mindenki keresztjét Gyetván Gábor plébános szentelte fel a Kispesti  Öreg Temetőben csütörtök délben. Az új kereszt környezetét a Közpark alakította ki. Vinczek György és Ternyák András alpolgármesterek, Vidra Zoltán önkormányzati képviselő és Szilágyi István díszpolgár is jelen voltak a keresztszentelésen.

Keresztszentelés az Öreg Temetőben
A képre kattintva galéria nyílik. (10 kép)

Személyes indíttatásból kezdeményezte új kereszt készítését az elporladt régi helyett: férje, a 2016-ban elhunyt díszpolgár, Martincsevics György, az ő édesanyja és idősebb nővére is ebben a temetőben van eltemetve. A kereszt mindenkié, aki nem tud elmenni a szerettei sírjához, itt tud emlékezni, gyertyát, mécsest gyújtani és elmondani egy imát – mondta el lapunknak Martincsevics Györgyné.

Szilágyi István részt vett a kereszt környezetének kitisztításában. A díszpolgár egy éve keresi és dokumentálja a régi-régi kispestiek sírjait a temetőben. A régi kereszt történetét tőle tudtuk meg. Az eredeti keresztet 1888-ban állították fel az Ó temetőben, a mai Jézus Szíve Templom helyén. Az 1940-es évekig működött ott temető, utána felszámolták, a kereszt valószínűleg akkor került a Régi Temetőbe. Az évek során a homokkő kereszt tönkrement, Martincsevics Györgyné kezdeményezésére Vénusz Gergelyt kőszobrász – a 2003-ban elhunyt Vénusz Gyula díszpolgár fia – készítette el az új mindenki keresztjét. A tönkrement régi keresztet az eredeti táblával és a temető eddig legöregebbnek ítélt sírtáblájával (1903) együtt a Kispesti Helytörténeti Gyűjteménybe szállította. 

regi-kereszt