HÍREK  2024. augusztus 01.      232

Gyógyítás és művészet

Egyedülálló kezdeményezésre, a Kispesti Helikon Kulturális Egyesület alkotóinak felajánlására, az önkormányzat támogatásával mostantól húsz nagyméretű művészeti alkotás látható a Kispesti Egészségügyi Intézet folyosóin a betegvárókban.

Gyógyítás és művészet
A képre kattintva galéria nyílik. (14 kép)

A szándék és a felajánlás véletlenszerűen találkozott néhány héttel ezelőtt, amikor Skoda Éva, a Kispesti Helikon Kulturális Egyesület elnöke azzal kereste meg a KEI vezetését, hogy mi lenne, ha a frissen festett, felújított intézményi falakra a kerületi képzőművészek alkotásainak képei kerülnének. Az ötlet befogadásra talált, azonnal megkezdtük a szervezést a rendhagyó állandó kiállítás előkészítésének, amelyhez az önkormányzat azonnal támogatását ígérte, hiszen ez öröm és megtiszteltetés az alkotóknak, jó érzés az intézményben dolgozóknak, és hozzájárul ahhoz, hogy az ide érkező betegek szebb és oldottabb körülmények között töltsék a várakozási időt. A „helikonos” alkotók közül Homoki Anikó üvegművész kisplasztikája már a tavaly megnyílt Egynapos sebészet recepcióját díszíti – mondta a közös bejárás előtt dr. Kumin Marianna főigazgató-főorvos.

Bár jelenleg húsz kép látható az intézmény falain, de ez alkalommal közösen jelentették be, hogy már beszéltek újabb 13 alkotás elhelyezéséről.

Vinczek György alpolgármester szerint a kezdeményezés rendhagyó és különleges, a „helikonosok” kreatívan és aktívan vesznek részt a kispestiek életében, a programokon, mindig aktivizálják a közösségeket, művészeti eszközeiket igyekeznek becsempészni a hétköznapokba.

A képek sem véletlenszerűen kerültek a falakra, hanem az intézmény vezetésével közösen válogattuk ki azokat úgy, hogy az adott szakrendeléshez tartalmában és hangulatában is illő alkotás kerüljön. De művésztársunk, Varga László kérésére az ő alkotása háziorvosának ajtaja mellé került. A képek mellett az alkotókról és alkotásaikról is olvashatnak néhány sort a betegek – mondta Skoda Éva, az egyesület elnöke.

Kiállítók:
Bereczky Ildikó, Csábi Katalin, Getto Márton, Homoki Anikó, Janisch Kornália, Lach Sándor, Mazalin Natália, Pál Csaba, Raj Csaba, Ruttkay Sándor, Skoda Éva, Tényi Sarolta, Tóth Anna, Varga László, Zálogh Sándor